Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Registrace na splouvání Teplé Vltavy vzali lidé útokem. Zájem je také o Průvodce divočinou

Za první tři hodiny, co Národní park (NP) Šumava spustil registraci na splouvání Teplé Vltavy, se objednalo 500 lodí. Velký zájem je také o program Průvodce divočinou: zahájen byl v pondělí a včera odpoledne bylo obsazeno téměř 900 z 1210 nabízených míst. Splouvání Vltavy začne letos 1. června, kvůli covidu o měsíc později než jindy.

„Ke čtvrtečnímu poledni je objednáno téměř 500 lodí ve více než 130 rezervacích a stále přibývají další. Tento týden v pondělí jsme také spustili registrační systém na program Průvodce divočinou a tam je z 1210 nabízených míst obsazených 875, tedy je prodáno skoro tři čtvrtiny všech. Špička byla v den spuštění, kdy se prodalo přes 700 míst. Ten zájem byl letos obrovský stejně jako v loňském roce. Co se týče divočiny, kopíruje loňský rok, co se týče splouvání, loňský i předchozí roky. Zájem je stále velký a stabilní," řekl mluvčí NP Šumava Jan Dvořák.

Splouvání Teplé Vltavy letos začne nejdřív 1. června. Národní park posunul kvůli koronaviru termín o měsíc, stejně jako loni. V předchozích letech si lidé mohli zamlouvat termíny od 1. dubna, letos od 20. května. „Dřív to neumožňovaly hygienické podmínky: když vám jede sedm lodí plus průvodce, potřebovali jsme, aby se venku mohlo setkávat alespoň 15 lidí," řekl Dvořák.

Zájem je i o Průvodce divočinou

První komentovaná vycházka do divočiny bude po 15. červnu, potrvají do konce října. Letos připravil park dvě novinky: jedna zavede návštěvníky k ledovcovým jezerům na Železnorudsku, druhá do oblasti Strážného. „Největší zájem je vždy o průvodce divočinou, kteří jdou do Modravských slatí, kaňonem Křemelné. A většinou jsou jako první vyprodané novinky, což se stalo i letos," řekl mluvčí. Jak dodal, letos nabídne NP Šumava i dvoudenní přeshraniční výlety.

Na 16 kilometrů dlouhý úsek Teplé Vltavy mezi Soumarským Mostem a Pěknou, který podléhá přísnějšímu režimu ochrany, smí vodáci od června denně do 31. října. Zákaz splouvání platí ve chvíli, kdy výška hladiny u Soumarského Mostu klesne pod 50 centimetrů.

Omezení kvůli nadměrnému provozu

V minulosti sjížděli vodáci řeku bez omezení. Regulaci zavedl až návštěvní řád národního parku kvůli tomu, že nadměrný provoz lodí může ovlivnit populaci perlorodky, která se údajně v této části na dně řeky vyskytuje. Loni splulo úsek Teplé Vltavy 2918 lodí. Rekordním byl po zavedení regulace splouvání rok 2016. Tehdy na řeku vyrazilo 3211 lodí.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto NP Šumava

Štítky Šumava, Teplá Vltava, Průvodce divočinou, rezervace, národní park, průvodce, Vltava, Jan Dvořák, Národní park Šumava, Soumarský most

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Registrace na splouvání Teplé Vltavy vzali lidé útokem. Zájem je také o Průvodce divočinou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.