Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Plavci porušují zákazy koupání v šumavských jezerech. Jeden muž se pochlubil fotkou a pořádně to schytal

O tučnou pokutu si koleduje muž, který na své sociální sítě uveřejnil fotografii, jak se koupe v Plešném jezeře na území Národního parku Šumava, kde je koupání samozřejmě zakázané. Fotografie se následně objevila na facebooku ve známé skupině Fotíme Šumavu, jako ukázka dalšího porušování zákonů a pravidel. Plavec to od členů skupiny pořádně schytal. A schytá to ještě i od vedení NP Šumava, které se už o případ zajímá.  

„Nemám slov a myslí si osobě jaký je borec.“ „Nohy bych jim za to zpřerážela.“ „Bohužel, někteří lidé jsou nepoučitelní.“ Přesně takové a mnohé další i mnohem drsnější reakce si ve skupině Fotíme Šumavu vysloužil muž, který se v Plešném jezeře vykoupal.

„Pochopitelně jsme to zaznamenali a určitě budeme pána řešit v rámci správního řízení. Známe jeho totožnost. Letos v zimě už jsme takto řešili případy, kdy lidé na sociálních sítích postovali své fotografie, na který byli zachyceni, jak vstupují na zamrzlá šumavská jezera a na led na Chalupské slati. My jme ty lidi dohledali oslovili je a řešili v rámci správního řízení. Jednalo se hlavně o pokuty ve výši 1000 korun. A tohle je ten samý případ,“ uvedl mluvčí Národního parku Šumava Jan Dvořák.

Ve dvou případech ovšem padly i pokuty mnohem vyšší. Pět tisíc korun zaplatily dvě dámy, jedna z nich za to, že se promenádovala na ledě na Čertově jezeře. Další se nechala zvěčnit na fotografii u slavné břízy na Jezerní slati, kam se rovněž dostala díky ledu. I tato fotografie posloužila jako důkaz pro uložení pokuty ve správním řízení.

„Chceme to lidi odnaučit. Je tam zákaz vstupu a lidé se tam nesmí koupat z důvodu ochrany přírody. A měli by to ctít. Pokud se tak nestane, riskují, že dostanou vysokou pokutu. Věřím, že i ten arogantní pán na snímku miluje Šumavu a že ji má rád. Ale musíme tu Šumavu také ctít a mít k ní respekt. Nechceme z jezer udělat veřejná koupaliště. To, co jsme viděli je ovšem ukázka absolutní arogance a pohrdání přírodou,“ zdůraznil mluvčí parku Dvořák.

Na Černé a Čertovo jezero pracovníci Správy NP Šumava minulý týden umístili nové cedule, kde je jasně uvede, že v jezerech je zákaz koupání. Právě tam se totiž v minulých letech koupalo nejvíce „turistů.“  „Lidé se vymlouvali, že tam ten zákaz nebyl napsaný. Jsou tam piktogramy, které ukazují, co se nesmí a jsou tam i cedule. Ale je to zakomponované do dalšího textu. My jsme pro tyto případy dělali nové a velké cedule, kde je přesně a jasně napsané, co se nesmí dělat. Nemůže se teď stát, že by někdo nevěděl, že se to nesmí. Nepředpokládám ale, že by se tento nešvar úplně vymýtil,“ zdůraznil Jan Dvořák.

Svoji fotografii ve skupině Fotíme Šumavu ve svém krátkém videu okomentoval v uvedené skupině i muž, který se v jezeře vykoupal. „Pro všechny, co mě nazvali ignorantem, arogantním člověkem a hovadem. Ten vstup do toho jezera mi byl povolen orgánem NP Šumava, abyste o tom věděli,“ tvrdil plavec.

Koupání jezerům opravdu škodí

Hydrobioložka parku Eva Zelenková upozornila na to, že ekosystém ledovcových jezer je velmi citlivý. „Jezera navíc slouží jako lokality, kde se dlouhodobě sleduje kvalita životního prostředí. Je však nutné dodržovat omezení, která zajišťují jejich nerušený vývoj, včetně zákazu koupání," řekla Zelenková. Znečištění, které je s koupáním spojeno, negativně ovlivňuje přírodní prostředí živočichů a rostlin. „V ohrožení tak jsou i například šídlatky, vodní plavuně, které v Černém a Plešném jezeře mají u nás jedinou lokalitu výskytu," uvedla Zelenková.

Už předloni se turisté masivně koupali v Černém jezeře. Loni v létě zase šokoval případ muže, který na jezeře plul na paddleboardu. Jednalo se o cizince ze Skotska! „Řešíme to, ale to dokazování samozřejmě není jednoduché. Bojují s tím i kolegové v Krkonoších. Tam jdou po těch fotografiích ze zakázaných míst a jejich autorech mnohem tvrději. V KRNAPu mají právníka, kteří řeší přestupky, jež se podaří odhalit na instagramu. Pokuty pak nejdou pod deset tisíc. My se snažíme na základě našeho pátrání nebo upozornění příslušný příspěvek dohledat, zjistit přestupce. Jednodušší je toho člověka chytit za ruku přímo v terénu. Ale daří se to. Ti lidé pak mají také velikou ostudu. Jejich fotografie létají v různých skupinách na sociálních sítích s patřičnými nelichotivými komentáři. A to je pro ně největší trest.  Ti lidé obvykle ty svoje fotky stáhnou,“ dodal mluvčí NP Šumava Jan Dvořák.

I za tuto fotografii z Chalupské slati padla tučná pokuta. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Dvořák / NP Šumava

Štítky Plešné jezero, NP Šumava, koupání v jezeře, zákaz koupání, pokuta, ledovcová jezera, Plzeňský, Jihočeský, jezero, koupání, Národní park Šumava, plavec, Šumava, Jan Dvořák, Facebook, Čertovo jezero, Chalupská slať

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plavci porušují zákazy koupání v šumavských jezerech. Jeden muž se pochlubil fotkou a pořádně to schytal  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.