Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Město a kraj utlumí některé služby spojené s očkováním

Jihočeský kraj a město České Budějovice utlumí některé aktivity spojené s očkovacím centrem. V příštím týdnu například skončí bezplatná telefonní linka, která pomáhala zájemcům o registraci k očkování. Na konci června také skončí kyvadlová autobusová doprava k očkovacímu centru.

Bezplatná linka za dobu existence od půlky ledna vyřídila více než 33 tisíc hovorů. U operátorských míst u aparátů se hlavně střídali zaměstnanci krajského úřadu. Vytvořili na 5000 registrací a více než 6000 jich zprostředkovali. „Kolegové z krajského úřadu na infolince pomohli zhruba dvěma stovkám lidí denně. Zřízení této linky, která byla pro volající zcela zdarma, mělo rozhodně smysl. Ne každý si totiž bez problémů poradí v on-line prostoru, a tak na linku volali hlavně senioři, ale také lidé, kteří mají omezenější přístup k internetu. Linka fungovala v pracovních dnech v době největšího náporu od osmi rána do čtyř odpoledne,“ uvedl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Linka podle něj byla nejvytíženější v březnu, kdy pomohla s registracemi k očkování téměř 2500 volajícím. Provoz infolinky skončí 30. června.

Ve stejný den pojedou naposledy také speciální kyvadlové autobusy MHD, které přepravují lidi od hlavní brány výstaviště k očkovacímu centru. Primátor města Jiří Svoboda (ANO) uvedl, že tyto spoje využívali hlavně senioři. Většina z nich už ale očkování podstoupila. „Mladší zájemci přijíždějí spíše automobily, pro které je určeno vyhrazené parkoviště v areálu výstaviště přístupné od hypermarketu Tesco. Město bude i nadále hradit náklady spojené s likvidací odpadu z očkovacího centra a zajišťovat dohled městské policie po celou dobu provozu centra,“ uvedl Svoboda.

Na jihu Čech žije přibližně 640 tisíc obyvatel. Podle údajů ministerstva zdravotnictví obě dávky vakcín proti koronaviru dostalo v regionu téměř 170 tisíc lidí. V Jihočeském kraji je nyní 250 případů koronaviru. Od loňského března, kdy byl v regionu zaznamenán první případ onemocnění covidem-19, zemřelo v souvislosti s ním 1789 lidí. V kraji se už koronavirem nakazilo 98 751 lidí. Vyléčilo se 96 712 pacientů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky ČR, koronavirus, správa, očkování, Jihočeský kraj, České Budějovice, COVID-19, Jiří Svoboda, Martin Kuba, ODS, Tesco, ANO 2011, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město a kraj utlumí některé služby spojené s očkováním  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.