Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Krumlov daruje jihomoravským obcím 80 tisíc. Peníze pošlou také Budějce a kraj

Jihočeský kraj, ale i jednotlivá města pošlou obcím, které zasáhly silné bouře a tornádo, finanční pomoc. Český Krumlov schválil v pátek darování 80 tisíc korun. Přesnou částku, kterou pošlou České Budějovice a Jihočeský kraj, budou jednotlivé rady a zastupitelstva projednávat příští týden.

Už v pátek zasedla v Českém Krumlově mimořádně rada města, která okamžitě schválila poskytnutí finančního daru obcím na jihu Moravy, které v minulém týdnu zničila silná bouře s tornádem. Každé ze zasažených obcí pošle Krumlov 20 tisíc korun.

„V této mimořádně katastrofické situaci jsme samozřejmě s finanční pomocí neváhali. Naše podpora míří k obyvatelům, kteří přišli o své domovy a jakákoli pomoc, ať už finanční nebo materiální, je tolik potřebná a důležitá,“ okomentoval starosta Dalibor Carda.

Pomoc pro jižní Moravu, ale i obec Dříteň

Peníze chtějí na jih Moravy poslat také České Budějovice. Vedení města bude na pondělní mimořádné radě projednávat výši finanční podpory a následně ji doporučí zastupitelstvu k odsouhlasení. K tomu by mělo dojít v pátek 2. července.

Kromě financí nabídlo město také materiální pomoc. „Nabídli jsme Hodonínu vysoušeče, elektrocentrály a nářadí. Po zkušenostech z krizových situací, kterými si i České Budějovice v minulosti také prošly, víme, že je důležitá rychlost pomoci,“ uvedl primátor Jiří Svoboda (ANO).

Kromě pomoci jihomoravským obcím bude mimořádná rada města projednávat také pomoc obcí Dříteň. Rada města bude také projednávat pomoc obci Dříteň. „Dříteň spadá do naší českobudějovické gesce v rámci rozšířené působnosti obce, a tak se nás problémy po bouři, kroupách a silném větru, které poničily některé budovy a způsobily miliónové škody, také týkají,“ dodal primátor.

Dar od kraje bude v řádech milionů korun

Bezprostředně po událostech nabízel pomoc jižní Moravě také Jihočeský kraj. Po pomoci ve formě nasazení profesionálních složek integrovaného záchranného systému bude zítra vedení kraje projednávat výši finanční podpory. Pohybovat by se podle hejtmana Martina Kuby (ODS) měla v řádech milionů korun.

„Jsme připraveni a chceme pomoci co nejefektivněji. Právě proto se domlouváme s Jihomoravským krajem a čekáme až sdělí, kdy a kam máme potřebnou pomoc směřovat. Je důležité vědět jakou pomoc a kde je potřeba, aby měla opravdu smysl,“ uvedl Kuba.

Ohodnoť článek

Foto Jitka Koudelová

Štítky pomoc, Jihočeský kraj, České Budějovice, Český Krumlov, peníze, jižní Morava, tornádo, bouřka, Dříteň, rada obce, Jihomoravský kraj, Morava, Martin Kuba, Jiří Svoboda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krumlov daruje jihomoravským obcím 80 tisíc. Peníze pošlou také Budějce a kraj  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.