Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Obliba paddleboardů v Česku stoupá. Je to skvělý prostředek pro sport i relax, říká budějcký prodejce

PR článek

Na rybník, jezero, řeku i moře. Obliba paddleboardů v posledních letech v Česku významně roste. Důvod je podle budějckého prodejce sportovních potřeb Dajsport prostý: paddleboard je skvělý nástroj pro posílení těla i odpočinek zároveň.

Ještě před deseti lety znalo pojem paddleboard v Česku možná pár nadšenců. Není divu. Fenomén s názvem paddleboarding se rozšířil do světa během poslední dekády, byť jeho kořeny sahají až do první poloviny minulého století.

Přesné datum, kdy se první člověk postavil na plovoucí desky a pohyboval se po vodní hladině za pomocí pádla, nejspíš nikdo nikdy neurčí. Předchůdce paddleboardů lze během dvacátého století potkat po celém světě - od Izraele po Havaj. 

První novodobí pionýři paddleboardingů vzešli ze surfařské komunity, v popředí je legendární John Zapotocky, foto: Bobby AhChoy

Beach Boy Surfing

Právě v pacifickém surfařském ráji na havajských ostrovech se v 60. Letech poprvé objevují první pravidelní paddlebordisté - legendární surfaři a instruktoři Duke Kahanamoku, John Zapotocky a John, Bobby a Leroy AhChoy. Důvody, proč se tehdy na surfu pohybovali ve stoje, byly především praktické - instruktoři měli dobrý přehled o svých svěřencích i přicházejících vlnách.

Z hlediska popularity se následující dekády vezly hlavně na vlnách surfování. Paddleboarding zažil renesanci až po příchodu nového milénia, kdy tradici “Beach Boy Surfingu” oprášila skupinka známých surfařů uznávané soutěži Buffalo Big Board Contest. Od té doby se obliba SUP (Stand Up Paddleboarding) rozšířila do světa rychlostí tsunami. 

John Zapotocky se paddleboardingu věnoval až do svých pětadevadesáti let, foto: Tor Johnson

Zábava na moři, řece i stojaté vodě

Jaký je důvod raketově vzrůstající obliby paddleboardingu napříč státy i kontinenty? Příčiny jsou podle Míry Míky, majitele a zakladatele budějckého obchodu s cyklistickými a sportovní potřebami Dajsport, zcela prosté: paddleboarding je zábava vhodná pro všechny.

„Paddleboardingu jsem v posledních letech zcela propadl. Potenciál tohoto sportu je obrovský. Jde o univerzální zábavu - hodí se jak na rybník či jezero, tak moře nebo řeku,” říká bývalý vrcholový triatlonista Míra Míka.

Nováček si jízdu přisvojí do deseti minut

Další výraznou předností paddleboardu je jednoduchost jeho ovládání. „Nováček si jízdu v pohodě osvojí během pěti, deseti minut,” vysvětluje Tomáš Trčka z budějckého Dajsportu. Díky tomu je prý paddleboarding vhodný jak pro děti, tak rodiče či prarodiče. 

„Preferovaný způsob jízdy si vybere každý sám. Na paddleboardu se dá stát, klečet či sedět,” říká Trčka. „K dispozici je přitom spousta doplňků. Například sedátko, díky kterému se dá na paddleboradu sedět podobně jako v kajaku,” doplňuje.

Perfektní cvičení pro tělo

Způsobem jízdy ani věkovou neomezeností však univerzálnost paddleboardu nekončí. „Paddleboard je vhodný k relaxování i jako sportovní trénink,” popisuje Trčka. 

Skvělý vliv má jízda na paddleboardu pro posílení hned několika částí těla. „Člověk získá rovnováhu, zpevní vnitřní břišní svaly, posílí záda a pletenec ramenní,” jmenuje Trčka. „Při pohodové jízdě si odpočine mysl a vyčistí se hlava od starostí,” dodává.

Na paddleboardech se podle Míky běžně cvičí jóga nebo vyhledávají dobrodružné zážitky. „Na divoké řece zažijete adrenalin, na moři můžete sjíždět vlny jako na surfu s pádlem v ruce,” doplňuje Míka.

Pravidelně rozšiřujeme sortiment

Díky své jednoduchosti a všestrannosti je paddleboarding návykovou zálibou. Svědčí o tom raketově narůstající poptávka po paddleboardovém vybavení. „Ještě před pár lety jsme měli v nabídce jeden dva paddleboardy na zkoušku,” popisuje Trčka.

„Dnes máme přes třicet položek a každou sezónu nabídku rozšiřujeme. Lidé si u nás koupí paddleboard a pak se vrací pro doplňky - šortky, licry, rukavice nebo neoprenové boty,” říká Trčka. „Léto skončí, ochladí se, ale lidé chtějí jezdit dál. Jak jednou člověk začne, těžko se smiřuje s tím, že by měl paddleboard zase na půl roku schovat na půdu,” uzavírá s úsměvem.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky paddleboarding, paddleboard, dajsport, české budějovice, Česko, moře, surfing, sport, Izrael, Havaj, Duke Kahanamoku, Tor Johnson, Instagram

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obliba paddleboardů v Česku stoupá. Je to skvělý prostředek pro sport i relax, říká budějcký prodejce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.