Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Pro bezinfekčnost bude třeba plné očkování, po návratu do Česka nutný test

Jedna dávka očkování proti covidu-19 už nebude stačit pro prokázání bezinfekčnosti, dostatečné budou až dva týdny po druhé dávce. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) dnes na tiskové konferenci po jednání vlády řekl, že změna začne platit od pátku 9. července.

„Určitě se to projeví ve všech opatřeních týkajících se návštěv restaurací, koncertů, služeb a dalších míst. Všichni, kdo mají dvě dávky, budou po dvou týdnech považovaní za chráněné. Ostatní se budou muset nechat testovat," uvedl ministr.

V současné době je možné bezinfekčnost na místech, kde se to požaduje, prokázat dokladem o nákaze v posledních 180 dnech, negativním antigenním nebo PCR testem a certifikátem o očkování. Dosud stačilo uplynutí 22 dní po první dávce. Podle odborníků ale tato ochrana není dostatečná, například proti takzvané delta variantě je ochrana jen asi 33 procent.

I lidé očkovaní jednou dávkou tak musí znovu podstupovat test. Z veřejného zdravotního pojištění mají lidé hrazený jeden antigenní test týdně a měsíčně navíc dva PCR testy. Negativní výsledek antigenního testu prokazuje bezinfekčnost na 72 hodin, PCR test na sedm dní od odběru.

Na dokumentech o očkování už nově nebude dosavadní údaj, že platí devět měsíců. Zatím podle Vojtěcha nebylo rozhodnuto o přeočkování, platit tak bude neomezeně. Ministr také avizoval, že Česko nezačne uznávat zahraniční certifikáty o očkování od 7. července. Termín se podle Vojtěcha kvůli jiným úkolům, které má Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS), který systém spravuje, posune na 12. července. Poté bude možné vydávat lidem očkovaným v zahraničí český certifikát o očkování, který uznává i EU.

Test na covid bude nutný po návratu ze všech zemí, požadovat ho musí i v práci

Test na covid-19 bude nutný při návratu do České republiky ze všech zemí, rozhodla  vláda. Zaměstnavatelé současně nesmějí vpustit na pracoviště po návratu ze zahraniční dovolené lidi bez negativního testu. Oproti původním plánům se povinnost testovat nebude týkat návratů po cestě po Česku, podle Vojtěcha to odmítla Legislativní rada vlády.

„Zavádíme systém, že když člověk přijede z jakékoliv země, musí být otestován," řekl Vojtěch. Dál platí, že režim bude odlišný v případě návratů podle míry rizika, kterou dané zemi úřady přiřadily. „Zaměstnance, kteří byli v zahraničí, považujeme za největší riziko. Uvažovali jsme o testování každého, kdo byl nepřítomný v práci, ze strany Legislativní rady vlády to bylo posouzeno, že to možné není," dodal. Plán má bránit nekontrolovanému šíření varianty covidu-19 delta.

U zeleně a oranžově označených zemí s nízkým, respektive středním rizikem nákazy bude podle Vojtěcha nově jednotný režim. „Pokud člověk přijede ze zelených nebo oranžových zemí, bude muset vyplnit příjezdový formulář a být testován alespoň antigenním testem ne starším než 48 hodin, nebo PCR testem ne starším než 72 hodin," shrnul Vojtěch. Pravidla neplatí pro očkované dvěma dávkami či lidi, kteří covid prodělali v posledních 180 dnech.

„V tomto směru se mění povinnosti pro zaměstnavatele, kdy zaměstnavatel nevpustí na pracoviště osoby, které se vrací ze zahraničí, pokud se neprokážou negativním výsledkem testu," řekl Vojtěch. U zelených a oranžových zemí bude možnost si test do pěti dnů udělat, do té doby musí nosit zaměstnanec respirátor nejméně třídy FFP2, doplnil.

U červených a tmavě červených zemí, kde je vysoké a velmi vysoké riziko nákazy, podle Vojtěcha nově nemusí do samoizolace či na jakýkoliv test plně naočkovaní lidé. „Ti takzvaně nemusí nic řešit. U ostatních platí podmínky samoizolace pět dní a pak PCR test, jak to platí už nějaký čas," řekl.

Viceprezident Hospodářské komory Tomáš Prouza pravidla na twitteru ocenil. „Je dobře, že vláda stanovila jasná pravidla testování pro návrat do práce po dovolených. Rizik je už tak dost - a bylo by zbytečným rizikem navíc, kdyby lidé po dovolené nakazili kolegy v práci," uvedl. Vojtěch podle něj naslouchal názorům Hospodářské komory i Svazu průmyslu a dopravy.

Plošné testování v zaměstnání, které skončilo s červnem, by podle Vojtěcha přicházelo v budoucnu v úvahu, když by byla vyšší incidence výskytu nových případů, například přes 25 na 100 tisíc obyvatel ve všech regionech ČR. „Myslím si, že teď aktuálně je pro nás nejdůležitější zamezit importu, který vidíme jako nejvíce rizikový," uvedl.

Do zemí s extrémní mírou rizika nebudou cesty zakázány, ale důrazně nedoporučeny

Do takzvaných černých zemí s extrémní mírou rizika nákazy koronavirem na mapě cestovatele nově nebudou podle Vojtěcha mít lidé zakázáno jet, bude ale platit důrazné nedoporučení cesty. Vláda mezi tyto země zatím nezařadila Velkou Británii. Situaci vyhodnotí příští týden, pokud se nezlepší, bude mezi černými zeměmi od pondělí 12. července.

Ode dneška se na seznam zemí s extrémním rizikem nákazy ke 14 státům přidaly Rusko, Paraguay a Namibie, od 5. července přibude také Tunisko. Již několik měsíců na něm figurují Peru, Kolumbie, Botswana, Brazílie, Svazijsko, Jihoafrická republika, Lesotho, Malawi, Mosambik, Nepál, Tanzanie, Zambie, Zimbabwe a Indie.

V Británii podle Vojtěcha není situace "úplně optimální". „Pro nás je důležité, abychom zamezili importu mutací. Jsme v jiné situaci, nemáme tolik plně proočkovaných lidí jako Velká Británie. Riziko i v tomto směru je bezesporu vyšší, pokud jde o šíření delta mutace," řekl ministr.

Stávající opatření zatím platí do konce července. Dosavadní nařízení zakazovalo všem občanům České republiky a cizincům s bydlištěm na území Česka vstup do daných zemí. Zákaz neplatil jen pro občany zmíněných států nebo pro cesty, které nesnesou odkladu a byly předem oznámeny ministerstvu zahraničí.

Vstup do Česka ze států s extrémním rizikem je umožněn pouze občanům a rezidentům ČR, akreditovaným členům diplomatických misí, případně pokud je vstup osoby v zájmu státu. Při návratu je nutné absolvovat test před cestou, následně PCR test do 24 hodin a poté nejdříve 10., nejpozději 14. den po příjezdu. Povinná je samoizolace.

Spekulovalo se i o tom, že by se na seznam černých zemí mohl zařadit Egypt, který patří k oblíbeným destinacím českých turistů. Zůstal ale v kategorii tmavě červených zemí s velmi vysokou mírou rizika, řekl Vojtěch.

Pro návrat z těchto zemí se test před návratem do ČR vyžaduje v případě, že člověk použije veřejnou dopravu. Povinný PCR test je v Česku nejdříve pátý, nejpozději 14. den po příjezdu. Do té doby musí být dotyčná osoba v samoizolaci. Podmínky při návratu se netýkají osob, které absolvovaly očkování nebo v posledních 180 dnech prodělaly onemocnění covid-19.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook.com / Andrej Babiš

Štítky koronavirus, opatření, očkování, cestování, testování, dovolená, pravidla, Adam Vojtěch, Česko, PCR Test, COVID-19, ANO 2011, Velká Británie, Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, Legislativní rada vlády, Hospodářská komora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pro bezinfekčnost bude třeba plné očkování, po návratu do Česka nutný test  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.