Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Podívejte se, jak vypadal Jihočeský kraj před 200 lety. Historické mapové podklady jsou on-line

Jihočeský kraj spustil ve své aplikaci mapové podklady, které zobrazují zhruba 200 let staré císařské otisky. Podklady ukazují stav v letech 1824 až 1843. Skrze geoportál tak jednoduše zjistíte, co například stálo na místě vašeho domu nebo kudy vedly cesty.

Jak to celé funguje? V nové mapové aplikaci uvidíte, jak vypadal Jihočeský kraj před budováním Vltavské kaskády, přehrad či před vysídlením pohraničních oblastí. Jedná se o kopii originální katastrální mapy v měřítku 1:2880, která zachycuje jedinečný stav území z období před téměř 200 lety.

Předchůdce dnešní katastrální mapy se nazýval císařským otiskem. Název je odvozen od ukládání kolorovaných mapových listů do císařského archivu ve Vídni. Všechny názvy sídel jsou v němčině, proto je mapa doplněna i českými popisky.

„Mapování probíhalo po jednotlivých katastrálních územích geodetickými metodami postupně v jednotlivých korunních zemích monarchie. V současné době byly získány skeny mapových listů od Ústředního archivu zeměměřictví a katastru, následně Odbor informatiky Krajského úřadu Jihočeského kraje zajistil jejich ořez a sestavení do bezešvé mozaiky, která je prostorově určena. V rámci Jihočeského kraje nejsou zatím k dispozici mapové listy z území Vitorazska, které bylo do roku 1920 součástí Dolního Rakouska,“ shrnul David Hocke z odboru kanceláře jihočeského hejtmana.

Podklady nejsou v tento moment kompletní, jelikož se ne všechny mapové listy dochovaly. Prázdná místa budou postupně doplňována.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Jihočeský kraj, mapa, historie, císařské otisky, Vitorazsko, Vídeň, Vltavská kaskáda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podívejte se, jak vypadal Jihočeský kraj před 200 lety. Historické mapové podklady jsou on-line  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.