Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

4HAIE: Jde do finále! Jen do konce srpna můžete zjistit více o svém zdraví a kondici

PR článek

Opatření vlády ČR v důsledku covid 19 přesunula sportovní aktivity zejména do venkovního prostředí. Má ovšem smysl sportovat venku i při špatných rozptylových podmínkách? Pomáháte nebo škodíte tak svému zdraví? Odpověď hledá tým vědců z Ostravské univerzity v čele s děkanem Pedagogické fakulty Danem Jandačkou. Chcete i vy zjistit více o svém zdraví a kondici? Neváhejte a přihlaste se do výzkumu.

Čím se projekt HAIE zabývá a v jaké fázi měření jste?
HAIE (Healthy Aging in Industrial Environment) je unikátní výzkumný projekt zabývající se vlivem životního prostředí na stárnutí populace v průmyslovém regionu. Konkrétně náš program 4 (4HAIE) se zabývá tím, jaký dopad má pohybová aktivita ve znečištěném ovzduší na zdraví, psychiku a kvalitu života. Otestovali jsme už více jak  1200 lidí, a to jak z řad běžců, tak i fyzicky neaktivních lidí. Měření je realizováno do konce srpna v moderních laboratořích Ostravské univerzity a také pomocí chytrého náramku, který je na rok účastníkům zapůjčen. Účastníci projektu nad 56 let si jej po ukončení studie mohou dokonce i zanechat.

Jak s tímto výzkumem souvisí Jihočeský kraj, který patří k regionům s relativně čistým životním prostředím?
V rámci projektu jsou zkoumáni lidé ve věku 18 až 65 let z Moravskoslezského kraje jako z regionu znečištěného a „protipólem“ jsou právě lidé z Vašeho Jihočeského kraje (kontrolní region), které převážíme na testování k nám do Ostravy.

Jak se mohou lidé do výzkumu zapojit?
Nejjednodušší cesta je navštívit stránky www.4haie.cz, zde naleznete veškeré informace týkající se výzkumu a také ikonku „Zapojte se.“ Po jejím stisknutí se Vám zobrazí dotazník, který odhalí, zdali jste vhodný kandidát pro zapojení do výzkumu. Pokud ano, budou Vás kontaktovat naši pracovníci, kteří Vám zodpoví všechny otázky a domluví s Vámi termín měření. To je dvoudenní a probíhá v Centru diagnostiky lidského pohybu Ostravské univerzity. Doprava i ubytovaní je zajištěno.

Jaké výsledky očekáváte? A co si z výzkumu odnesou samotní účastníci?
Naším záměrem je zjistit, jak dlouhodobý pohyb ve znečištěném životním prostředí ovlivňuje zdraví a kvalitu života. Samotní účastnící si kromě odměn za účast (ve výši až 2 000 Kč) a jedinečného zážitku z prostředí biomechanické, fyziologické či spánkové laboratoře odnesou také konkrétní výsledky ze svého měření např. výsledky z magnetické rezonance, složení těla – tuky, svaly nebo zátěžového testu. Dozví se tak něco o svém zdraví a zdatnosti. K tomu získají „sporťácký dárek“ a možnost účastnit se soutěží o další zajímavé ceny. Účastníci starší 56 let si také mohou ponechat fitness hodinky i po skončení výzkumu. Aktuálně mnoho účastníků přijíždí v páru nebo ve skupině a měření realizují společně. Výsledky si pak porovnávají a testování pojímají i jako výzvu či rodinný výlet.

Kompletní informace o projektu naleznete na stránkách www.4haie.cz.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky 4HAIE, zdraví, kondice, výzkum, Ostravská univerzita, projekt, Česko, životní prostředí, finále, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

4HAIE: Jde do finále! Jen do konce srpna můžete zjistit více o svém zdraví a kondici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.