Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Českobudějovičtí radní vyčlenili na likvidaci škod po silné bouři milion korun

Na odstranění škod po bouři, která před dvěma týdny zasáhla Jihočeský kraj, uvolnili českobudějovičtí radní jeden milion korun z městského rozpočtu. Silný nápor větru poničil v městských parcích 1000 krychlových metrů stromů. Došlo taky k vyvrácení či polámání stejného množství stromů v lesích, které pod Budějce spadají. Odklizení následných škod v řádech milionů korun bude podle vedení města trvat měsíc.

„Nejvíce stromů popadalo v oblasti Mokrého, kde se jednalo přibližně o 700 krychlových metrů. Většina dřevin byla staticky narušená hnilobou nebo napadená kůrovcem,“ uvedl náměstek primátor Ivo Moravec (hnutí Občané pro Budějovice).

Velké škody větrná bouře napáchala i v přírodní rezervaci Vrbenské rybníky na kraji města. „Tam je nehorázný binec a bude dlouhou dobu trvat, než se dá prostor do pořádku. Stále tam platí zákaz vstupu,“ informoval náměstek. Lidé by měli být obezřetní i při pohybu v městských parcích.

Kvůli silné bouřce stále nejezdí některé vlaky. Lidé by neměli chodit do parků, varuje město

Silná bouřka, která včera večer zasáhla jižní Čechy, stále komplikuje provoz na některých železničních tratích. Bez elektřiny bylo v noci kolem pěti tisíc domácností, do rána se ale podařilo počet poruch snížit. Problémy jsou stále také s...

Správa veřejných statků využije vyčleněný milion k likvidaci škod, ta bude ve městě trvat minimálně dva týdny. „Potom celé město projde odborník, který posoudí stav zbylých stromů. Podle posudku arboristy rozhodneme, zda staticky narušené stromy ořezat, nebo pokácet,“ řekl Moravec. Dodal, že kontrola se bude soustředit zejména na hojně navštěvovaná místa.

Silná bouře zasáhla Jihočeský kraj v podvečer 8. července. Přestože trvala jen pár minut, extrémní větrné poryvy způsobily velké škody na majetku. Vichřice nejvíce zasáhla podle mluvčí hasičů Venduly Matějů Písecko a Českobudějovicko. „Nejvíce událostí lidé hlásili konkrétně v Písku, Českých Budějovicích a blízkém okolí,“ uvedla.

Nejen spadané stromy, ale taky létající nebezpečné předměty, závady na komunikacích či uhynulá mláďata ptáků zaměstnávaly složky integrovaného záchranného systému. Některé obce kolem Českých Budějovic hlásily výpadek elektřiny.

Přes Jihočeský kraj se dnes odpoledne podle předpovědi meteorologů prohnala silná bouře. Nejvíce zasáhla podle hasičů Českobudějovicko a Písecko. Právě tady zanechala bouře tragické následky. Dvě osoby zemřely poté, co na jejich auto spadl strom....

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky bouře, následky, stromy, České Budějovice, bouřka, strom, Jihočeský kraj, Ivo Moravec, Občané pro Budějovice, Vrbenské rybníky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Českobudějovičtí radní vyčlenili na likvidaci škod po silné bouři milion korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.