Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Agresivní cizinec napadl na Šumavě strážce parku. Hodil ho do vody a dal mu hlavičku

Obětí drsného napadení ze strany zahraničních turistů se stal v oblasti Černého jezera strážce Národního parku Šumava. Cizinci se pohybovali u jezera v místech, kam je vstup zakázán. Když je strážce vyzval ke kontrole dokladů, jeden z cizinců, pravděpodobně z Německa, ho hodil do jezera. Když muž vylezl z vody, agresivní turista na něj opět zaútočil a dal mu hlavičku.

Incident se stal ve čtvrtek dopoledne. Třiapadesátiletý muž z Kašperskohorska prováděl kontrolu území okolo jezera, kam je vstup osobám zakázán. V jedenáct hodin zjistil pohyb osob, kdy se v prostoru nacházeli dva muži a jedna žena. „Strážce vyzval osoby k prokázání totožnosti s poučením, že se nacházejí v zakázaném místě. Cizinci řekli, že nemají doklady a byli instruováni o přivolání policejní hlídky. Strážce vytočil telefonní číslo na obvodní oddělení v Železné Rudě. Jeden z mužů postrčil strážce, který s následným odhozením spadl do jezera. Skupinka cizinců pokračovala směrem na Bílou Strž,“ popsala první část útoku mluvčí policie Dana Ladmanová.

Turisté se na Šumavě baví ničením fotopastí, ze zábavy po nich hází kameny

Správa parku eviduje už minimálně tři zničená zařízení, ze kterých už není možné ani získat nashromážděný materiál z monitoringu živočichů. Přitom vloni díky fotopastem mohli ochránci přírody potvrdit, že se na území národního parku pohybují hned...

Strážce použil k telefonování další mobilní telefon a oznámil případ napadení policistům. To ale zdaleka nebylo všechno. Následně totiž strážce skupinku agresivních cizinců dostihl a opět vyzval ke kontrole dokladů. „Stejný muž jej slovně i fyzicky napadl, kdy měl v ruce kus dřeva a hlavou jej udeřil do čela. Potom cizinci odešli směrem ke státní hranici,“ řekla mluvčí policie.

Policisté vyrozuměli svoje kolegy za hranicemi, kteří taktéž po uvedených osobách pátrají. „Policie ve věci zahájila úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu násilí proti úřední osobě. Na případu spolupracují i policisté z oddělení obecné kriminality. Žádáme občany, kteří se v uvedenou dobu nacházeli u Černého jezera a pořizovali si videa a fotografie místa, zda nemají k dispozici záznam z uvedeného napadení strážce,“ doplnila mluvčí policie.

„Byl to relativně brutální útok, němečtí cizinci byli v národní přírodní rezervaci mimo označené cesty, nechovali se tak jak by měli. Po upozornění strážce napadli. Musel jít na ošetření, naštěstí se mu nic vážného nestalo. Ale s takovou brutalitou jsme se v našem národním parku ještě nesetkali. Občas dojde ke strkanicí, říkají strážci, většinou jsou ty útoky slovní. Ale před třemi lety nad Plešným jezerem rakouští skialpinisté šermovali hůlkami s našimi strážci. To, co se ale stalo teď, nemá obdoby,“ konstatoval mluvčí NP Šumava Jan Dvořák.  

Jak také poznat hranice 1. zóny NP? Na tyčovém značení nebo na stromech mimo tabulek s velkým státním znakem a nápisem „Národní přírodní rezervace“ nebo „1. zóna“ lze najít i pruhové značení červené barvy. Dva pruhy směřují vně hranice území a jeden pruh směřuje dovnitř tohoto chráněného území. Například na Čertově jezeře je přímo na smrku na hrázi takto označena hranice národní přírodní rezervace.

Agresivní návštěvníci napadali strážce NP Šumava u jezer i v zimě

K agresivnímu jednání ze strany návštěvníků Šumavy docházelo v oblasti nejznámějších šumavských ledovcových jezer i letos v zimě během lockdownu. Tehdy stovky lidí vstupovaly na zamrzlou plochu Čertova jezera, ze kterého si udělaly kluziště. Lidé se tam pohybovali na místech, kam je vstup zakázán.

Strážci se tehdy snažili situaci uklidnit. Od mnoha lidí se dočkali spousty sprostých nadávek. „Byla tam ze strany těch osob velká agrese, naštěstí se to obešlo bez fyzického napadení našich strážců,“ popsal situaci v zimě mluvčí NP Šumava Jan Dvořák.

Strážci někteří jedinci nadávali do vypatlaných zelených mozků a debilních ochranářů, kteří uzavřeli celou Šumavu. „Vždyť se jenom sklouznu, co tím tady asi provedu - vy zas*aný ochranáři, už nevíte, jak lidi víc buzerovat," tak například argumentoval jeden z návštěvníků, kterého strážce parku upozornil, že by se po hladině zmrzlého jezera neměl klouzat.

„Vysvětlilo se to domluvou, většina lidí z ledu odešla, ale pár hulvátů zůstávalo dál a pokračovalo v nadávkách. Strážce je úřední osoba, jeho fyzické napadení by se pak řešilo jako napadení úřední osoby. A navíc jsme byli v nouzovém stavu,“ upozornil mluvčí parku.

Strážci se stále častěji potýkají v posledních letech také s množstvím lidí, kteří se koupají v ledovcových jezerech a porušují tak přísný zákaz. Takový případ už se řešil i letos a padají přísné pokuty, které mohou vyšplhat až na 100 tisíc korun. Loni se po jezeře také proháněl cizinec na paddleboardu.  

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Černé jezero, napadení strážce NP Šumava, útok na strážce, Šumava, NP Šumava, jezero, napadení, Národní park Šumava, Německo, policie, Jan Dvořák, Čertovo jezero, Železná Ruda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Agresivní cizinec napadl na Šumavě strážce parku. Hodil ho do vody a dal mu hlavičku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.