Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Policie ve Zlínském kraji bude mít nové koně, kteří v Písku dokončili výcvik

Tři nové koně, kteří na konci tohoto týdne dokončili výcvik v píseckém Zemském hřebčinci, budou využívat policisté ve Zlínském kraji. Policie koně využívá pro různé pořádkové dohledy, například při fotbalových zápasech nebo demonstracích. Policie využívá koně v Praze, Zlínském, Brněnském a Libereckém kraji.

Výcvik koně trvá přibližně rok. Policie pro tento kurz od loňského roku využívá právě písecký Zemský hřebčinec. „Máme zde k dispozici 10 boxů pro koně, které zde cvičíme pro potřeby krajských policejních ředitelství. Koně vybíráme podle určitých kritérií, které musí splňovat, aby byl upotřebený ve službě," uvedl vedoucí remontní a výcvikové stáje Policie ČR Rudolf Fiala.

Zásadně jde o valachy. Klisny bývají podle Fialy agresivní na jiné koně a hřebce pak zase jejich pudy mohou odvádět od soustředění na policejní práci, navíc jsou výrazně temperamentnější než kastrovaní samci. „Pořizujeme mladé koně, což znamená ve věku tří až čtyř let, aby vydrželi ve službě nějakou dobou. A také musí vyhovovat barvou, aby ladili s policejní uniformou," uvedl. Proto jsou vhodní tmavší koně.

Při výcviku si zvířata zvykají na situace, které je mohou potkat ve skutečné akci. Nesmí se tedy například bát střelby nebo dýmovnic a také musí zvládat určitou obratnost a pohyblivost. „Ne každý kůň je proto vhodný, aby tyto podmínky splnil. Zpočátku se samozřejmě lekají, ale postupně si zvykají na rušivé jevy," řekl Fiala. Dodal, že v některých případech trvá výcvik i více než rok. A výjimečně musí někdy i zvíře z kurzu vyřadit, jelikož se ukáže, že není vhodný kandidát pro policejní službu. V ní pak koně setrvávají i více než deset let. „Ale je to individuální a odvislé od zdravotního stavu a psychické kondice," uvedl Fiala, jenž se v minulosti věnoval jezdeckému sportu.

Policie do loňského roku cvičila koně v Brně, odkud se přesunula do Písku. Místní hřebčinec má více než dvousetletou tradici. První zmínky o umístění plemenných hřebců v Písku pocházejí z roku 1811, kdy byli přímo ve městě. Takzvaná hřebčinecká stanoviště byla postupně zřizována na základě patentů císařovny Marie Terezie v roce 1763 a jejího syna císaře Josefa II. z roku 1789. Nové budovy včetně stájí byly postaveny v roce 1902. Po celých více než 200 let nepřerušil hřebčinec svou činnost, nyní je státním podnikem. Objekt byl v roce 2010 vyhlášen národní kulturní památkou.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zemský hřebčinec Písek

Štítky ČR, policie, chov, koně, Písek, Zlínský, FOTO, AUDIO, Zlínský kraj, Praha, Liberecký kraj, Policie České republiky, Marie Terezie Habsburská, Josef II. Habsbursko-Lotrinský, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie ve Zlínském kraji bude mít nové koně, kteří v Písku dokončili výcvik  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.