Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Se lvem za svobodu. Krumlovské muzeum vypráví jedinečný příběh Československé samostatné obrněné brigády za druhé světové války

PR článek

Hrdinové, kteří měli být zapomenuti. Až do 29. září 2021 mohou lidé navštívit unikátní výstavu Regionálního muzea v Českém Krumlově s názvem „Se lvem za svobodu – Československá samostatná obrněná brigáda za druhé světové války“. Jedná se o vůbec první rozsáhlou samostatnou expozici československého pozemního vojska, které vzniklo a působilo ve Velké Británii za 2. světové války a v letech 1944-1945 obléhalo přístavní město Dunkerque. Stejně jako celý západní odboj, měli být tito hrdinové zapomenuti. 

Výstava je poctou téměř 6 500 československých mužů, kteří se dobrovolně rozhodli odejít z okupovaného Protektorátu Čechy a Morava na Západ, aby nakonec vstoupili do armády ve Velké Británii a bojovali za svobodu vlasti, mnohdy za cenu vlastního života. Po válce byla brigáda reorganizována a na podzim roku 1946 přišla část této jednotky jako 12. tanková brigáda do Českého Krumlova.

Tisíc unikátních předmětů ze soukromých sbírek

Výstava Se lvem za svobodu bude návštěvníkům přístupna až do 29. září 2021. Regionální muzeum v Českém Krumlově je otevřené veřejnosti od úterý do neděle od 9 do 12 a od 12:30 do 17 hodin. 

Cesta československý vojáků do Velké Británie byla často velmi spletitá. Někteří z těchto mužů stáli na hranicích Československa již v září 1938 připraveni bránit svou vlast. Proto výstava připomíná i vojenské útvary, kterými si vojáci před vstupem do brigády prošli (československou armádu či Stráž obrany státu, Vládní vojsko, německou armádu, Český a slovenský legion v Polsku, 1. československou divizi ve Francii a pluky na Středním východě). Mnozí vojáci byli z brigády přeloženi do jiných armádních složek ve Velké Británii (Royal Air Force, Special Operation Executive) a působili i v dalších speciálních jednotkách (Commandos, SAS), které jsou na výstavě také zachyceny. Na konci války v Evropě se osud našich vojáků na Západě propojil s americkou armádou. Někteří bojovali v rámci britských jednotek v Asii do úplného ukončení bojů v Tichomoří, proto je válečný příběh uzavřen až společně s nimi.

Ke zhlédnutí je na tisíc unikátních předmětů především ze soukromých sbírek, většina je vystavena vůbec poprvé. Svými sbírkami přispěli do výstavy především členové čtyř klubů vojenské historie – KVH České Budějovice, KVH Čeští lvi České Budějovice, KVH 4th Armored Division U.S. Army a KVH Kallich. Návštěvníci mají jedinečnou možnost spatřit například uniformy všech složek Stráže obrany státu, československý těžký kulomet ZB 37 a zajímavostí je plně zařízená replika objektu lehkého opevnění typu D1 v měřítku 1:1 s originálními součástkami. Německá armáda je zastoupena několika uniformami a k vidění je i vzácně dochovaný lehký kulomet MG 34 pro pancéřová vozidla. 

Uniformy, výstroj i zbraně

Československá samostatná obrněná brigáda je připomenuta mnoha tématy, od plně zařízené polní kuchyně nebo dílny, přes ženistu a motospojku až po tankisty. V této části jsou nejen uniformy, ale také výstroj, množství předmětů osobní potřeby nebo vojenský motocykl Ariel W/NG 350. Nechybí ani střelné a chladné zbraně: například lehký kulomet BREN, Kukri Mk. II, nůž pro Commandos na Středním východě nebo bojové nože F-S. V části věnované RAF je mnoho předmětů zapůjčených potomky československých letců. 

V závěru výstavy, který je věnován americké armádě, je vystavena například uniforma por. Ralfa C. Girkinse, který jako navigátor vedl 19. 4. 1945 bombardovací svaz letounů B-17 na nálet na Ústí nad Labem. Dalším unikátem jsou stužky vyznamenání a miniatura pilotního odznaku Paula W. Tibbetse, pilota bombardéru Enola Gay, který svrhl atomovou bombu na Hirošimu. Vystaveny jsou i jeho brýle s regulovaným stmíváním, které při této akci použil. Celou výstavu doprovází množství fotografií, z nichž mnohé nebyly dosud uveřejněny. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Se lvem za svobodu, regionální muzeum v českém krumlově, Český Krumlov, druhá světová válka, výstava, československá obrněná brigáda, brigáda, Velká Británie, uniforma, Dunkerk, Armáda Spojených států amerických, Royal Air Force, Německá armáda, muzeum, S

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Se lvem za svobodu. Krumlovské muzeum vypráví jedinečný příběh Československé samostatné obrněné brigády za druhé světové války  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.