Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Zákazník bez respirátoru nebo roušky? Prodejce ho nemusí obsloužit, vysvětluje inspekce

Na Českou obchodní inspekci se v poslední době čím dál častěji obrací zákazníci s dotazy ohledně údajné diskriminace, když nejsou vpuštěni do obchodu bez respirátoru nebo roušky. Závěr inspekce však hovoří jasně, prodávající může zákazníka bez ochranného prostředku odmítnout obsloužit.

„Povinnost nosit respirátor ve vnitřních prostorech aktuálně stanoví mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví a prodejce se rozhodně nedopouští diskriminace, pokud nevpustí do provozovny zákazníka bez respirátoru,“ vysvětluje mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

Na sociálních sítích se také šíří dezinformace, že inspekce takové jednání prodejců kvalifikuje jako diskriminaci. „Informace o tom, že inspekce takové jednání postihuje, je falešnou zprávou, která je často šířena na sociálních sítích,“ dodal Fröhlich.

Jedna výjimka však existuje. Lidé, kteří nemohou ze zdravotních důvodů nosit respirátor, ho nemusí nosit. Musí mít ale potvrzení od lékaře. Schválila to na konci července vláda.

Nošení roušek a další ochrany dýchacích cest se stalo jedním se symbolů boje proti nemoci covid-19. Jejich zavedení loni v polovině března přijímala veřejnost různě. Roušky se loni nosily do začátku července, po letním uvolnění se v září vrátily. Od letošního února je převážně nahradily respirátory.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky respirátor, rouška, koronavirus, opatření, diskriminace, Česká obchodní inspekce, Jiří Fröhlich, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zákazník bez respirátoru nebo roušky? Prodejce ho nemusí obsloužit, vysvětluje inspekce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.