Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Střecha IGY Centra má za sebou další ročník crossfitových závodů. Big Summer Games přilákaly přes 300 závodníků

Sportovní svátek. Tak by se daly nazvat Big Summer Games, jejichž další ročník se o uplynulém víkendu konal na střeše IGY Centra. Na crossfitové závody dorazilo přes 300 závodníků z Česka i zahraničí. Nechyběly ani slavné osobnosti ze světa sportu a bohatý doprovodný program.

Kdo dorazil o uplynulém víkendu do IGY, možná ho překvapilo, kolik zde potkal sportovců v legínách a kraťasech. Na střeše nové budovy nákupního centra se totiž konaly crossfitové závody Big Summer Games, které do Českých Budějovic přilákaly přes tři stovky sportovců z Čech, ale i zahraničí. A v čem že vlastně závodili? „Crossfit je kombinace vzpírání, silové přípravy, práce s vlastní vahou, gymnastických prvků a kondice, kde se může objevit běh, plavání a různé veslovací trenažéry. To se vše propojuje tak, aby byli lidé, kteří crossfit dělají, co nejvíc všestranní a komplexní. To je vlastně hlavní filozofie crossfitu, být co nejvíc všestranný a připravený na cokoliv,“ vysvětluje za organizátory Vašek Mráz.

Letos se na střeše IGY konaly hry druhým rokem, celkově jde ale o sedmý ročník. „Z celého Česka porovnáváme nejlepších 250 atletů, kteří se probojují z kvalifikace. Ti soutěží v šesti disciplínách, které organizátoři sestaví. Největší gól je v tom, že závodníci dopředu neví, v čem budou závodit. To se dozví vždy jeden den předtím. Tím vlastně potvrzujeme pravidlo, že v crossfitu musíte být připraveni na cokoliv,“ vysvětluje Mráz. Závodníci tak museli předvést například dřepy na jedné noze, kliky ve stojce, veslování, chůzi po rukách nebo šplhání na laně. To vše v předem daných časových intervalech a opakováních.

Během tří dnů se předvedli jak jednotlivci, tak i týmy, profíci, ale i amatérští závodníci. První sportovní den patřil Policejním hrám, kde se proti sobě utkali hasiči, záchranáři nebo policisté. Ti soutěžili ve čtyřech různých disciplínách. Nejvíce bodů mezi muži nakonec získali českobudějovičtí hasiči. „S parťákem Jurou Hasíkem jsme jako tým HZS ČB letos dokázali vybojovat zlato. Věděli jsme, že na to máme, a i když nešlo úplně vše podle představ, od druhého workoutu jsme si drželi vedení, a tak jsme bojovali v podstatě jen s přibývající únavou. Poslední workout byl sprint, který se skládal z thrusterů a burpees přes bednu, ten byl s únavou už hlavně o hlavě, ale zvládli jsme to skvěle, a nakonec jsme si tak mohli na krk pověsit placky pro vítěze. Konkurence se tady každým rokem zvyšuje a bylo to vidět i letos. Hry byly za mě znovu na skvělé úrovni,“ řekl za vítězný tým prvního dne David Hájek.

Bohatý doprovodný program

Program ale nebyl připravený jen pro závodníky. Organizátoři mysleli i na ty, kteří se přišli jen podívat. „Přijeli za námi osobnosti ze světa MMA. VIP hostem byl Karlos Vémola, který měl autogramiádu. Nechyběly fitness ikony, Honza Krasinský, Jakub Enžl nebo Tady Jánko. Sobotu zpestřila nejlepší česká twerkařka Anet Antošová, která předvedla dvě vystoupení,“ popisuje Vašek Mráz. Vše doplňovala motivační hudba, o kterou se postaralo hned několik DJ’s.

Výjimečné byly letošní hry i tím, že šlo o první podobnou akci, která se letos v době koronaviru konala. „Crossfit je o komunitě lidí, kteří spolu kamarádí. Je to přátelský sport a je super, že se tu na střeše mohlo sejít tolik lidí. Že se viděli, znovu propojili, nabrali inspiraci a další motivaci do svých tréninků,“ chválil si zakladatel závodů. Podle něj byla letošní účast rekordní a byla stejná, jako na prestižních Crossfit games v Americe.

Samotná příprava přitom není nic lehkého. Organizátoři na všem pracovali přes půl roku, poslední týden byl podle nich nejnáročnější. A že byl o akci obrovský zájem dokazuje fakt, že se nedostalo na všechny, kteří na závody chtěli.

Hlavním partnerem her bylo právě IGY, které nabídlo jedinečný prostor pro celou událost. „Druhým rokem jsme akci posunuli na level, který jsme ani ve snu nečekali. Počasí klaplo na jedničku a návštěvnost v centru se oproti standartu zvýšila o 60 procent. Taková akce je zkouška pro celé centrum a moc bych tímto chtěla poděkovat celému personálu IGY za to, že to spolu s námi zvládli,“ komentuje marketingová manažerka IGY Šárka Gramanová.

Letními hrami ale vše nekončí. Už teď začínají organizátoři přemýšlet nad dalším ročníkem a závody, které ještě do konce roku pořádají. „Teď plánujeme zimní Winter Classic. Na začátku roku budou tradiční Startup games. Nicméně Big Summer Games začínají nabírat obrátky, a i tady díky skvělému spojení s IGY Centrem, je to jedna z největších fitness akcí v Česku a Slovensku, co se tohoto odvětví týče. Za nás bychom to chtěli určitě zopakovat,“ uzavírá Vašek Mráz.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto IGY Centrum

Štítky Big Summer Games, crossfit, sport, IGY Centrum, závody, Vašek Mráz, Česko, střecha, České Budějovice, Karlos Vémola, Anet Antošová, Slovensko, Amerika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Střecha IGY Centra má za sebou další ročník crossfitových závodů. Big Summer Games přilákaly přes 300 závodníků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.