Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Česku začíná vojenské cvičení Ample Strike. Místem dění budou i Boletice

V Česku dnes začíná mezinárodní vojenské cvičení Ample Strike, do kterého se spolu s českou armádou zapojí vojáci z osmi dalších zemí NATO. Celkem by se ho mělo zúčastnit sedm stovek vojáků. Cvičení se koná na několika místech v republice, jedním z nich je výcvikový prostor v Boleticích.

Cílem cvičení je sladění činnosti předsunutých leteckých návodčí s osádkami letounů i vrtulníků a veliteli pozemních jednotek v mnohonárodním prostředí a procvičení úkolů přímé letecké podpory. „Piloti českých letounů Jas-39 Gripen si zároveň procvičí doplňování paliva za letu. Na zabezpečení cvičení se budou podílet téměř všechny složky AČR, které procvičí schopnosti České republiky jako hostitelské země při poskytování podpory spojeneckým jednotkám," popsala kapitánka Jindřiška Budiková, vedoucí tiskového a informačního střediska Ample Strike 2021.

Spolu s českou armádou se do cvičení zapojí vojáci z Francie, Maďarska, Německa, Nizozemska, Polska, USA, Slovenska a Velké Británie. Celkem bude na cvičení sedm stovek vojáků.

Cvičit se bude i v Boleticích

Vlastní výcvik je naplánovaný od 6. do 19. září. Uskuteční ve výcvikovém prostoru Boletice, v posádce Bechyně, na základně vrtulníkového letectva Sedlec, Vícenice, na základně taktického letectva v Čáslavi a na letišti v Pardubicích.

Z letecké techniky se vedle českých letounů Jas-39 Gripen a L-159 Alca a vrtulníků Mi-24 zúčastní německá letadla Learjet, maďarské letouny Jas-39 a nizozemský L-39C. Spojené státy americké avizovaly účast stíhacích letounů F-15 a letadel zajišťujících doplňování paliva ve vzduchu KC-135, v Ostravě v neděli přistál americký bezpilotní letoun MQ-9 Reaper.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto USAFE (United States Air Forces in Europe) | Zdroj acr.army.cz

Štítky cvičení, vojenské cvičení, Ample Strike, Boletice, Česko, Armáda České republiky, NATO, Gripen, USA, Francie, Německo, Polsko, Maďarsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Česku začíná vojenské cvičení Ample Strike. Místem dění budou i Boletice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.