Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Krov katedrály sv. Mikuláše

Katedrála sv. Mikuláše je jednou z dominant našeho města. Uvnitř katedrály jsme určitě všichni byli mnohokrát, ale asi ne každý měl možnost podívat se, jak vypadá její krov. Když jsme dostali nabídku jeho prohlídky od farního vikáře Miroslava Štrunce, neváhali jsme samozřejmě ani chvilku.

Ke krovu katedrály se dostanete z kůru, odkud vedou prudké točité schody. Jimi vystoupáte nad klenbu kostela. Samotný krov je mohutný s několika nově vyměněnými trámy. Většina krovu je původní a pamatuje velkou přestavbu kostela po požáru v sedmnáctém století. Tehdy 24. srpna 1641 vypukl oheň, který zasáhl celý střed města. Za oběť mu padl i hlavní městský kostel, ze kterého zbyly pouze ohořelé obvodní zdi. Z původního kostela se do dnešních dnů zachovaly klenby, které jsou na východní straně (viz. fotografie).

Ještě malá zajímavost. Naše diecézní katedrála je typickým představitelem tzv. orientovaného kostela, který je směřován podle hlavní osy východ – západ. To znamená, že presbytář je umístěn na východní straně směrem ke Svaté zemi. Tato zásada, pokud to bylo možné, se dodržovala hlavně ve středověku.

Musím říct, že Milan Binder je velmi zapálený fotograf, který pro hezký snímek obětuje i jídlo. Po skončení prohlídky byl tak umazaný, že se nemohl zúčastnit naplánovaného společného oběda. Fotky se ale povedly!

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Milan Binder

Štítky Martin Maršík, Milan Binder, krov, katedrála sv. Mikuláše, České Budějovice, kostel, Miroslav Štrunc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Krov katedrály sv. Mikuláše  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.