Počasí dnes12 °C, zítra17 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Průměrná mzda na jihu Čech vzrostla o dva a půl tisíce korun

V první polovině letošního roku si Jihočeši na výplatních páskách přilepšili. Ukazují to údaje Českého statistického úřadu (ČSÚ), podle kterého činila průměrná hrubá měsíční mzda v kraji 33 676 korun.

Statistiky tak ukazují, že meziročně vzrostla průměrná hrubá měsíční mzda na jihu Čech o dva a půl tisíce korun. To je oproti stejnému období za rok 2020 nárůst o osm procent.

V mezikrajském srovnání přírůstku mzdy se podle absolutní hodnoty zařadil Jihočeský kraj na osmou příčku. Nejvyšší nárůst byl v Královehradeckém kraji a to 2 922 korun.

„Podle relativní hodnoty byl Jihočeský kraj na šestém místě shodně s Libereckým a Zlínským krajem,“ shrnula Petra Dolejšová z Krajské správy ČSÚ v Českých Budějovicích.

Průměrná měsíční mzda je Česku 36 807 korun. V Praze, která je v tabulce první, je hodnota 45 336 korun. Nejnižší údaj zaznamenali statistici v Karlovarském kraji, kde je průměr 31 887 korun.

Jestli mzdy v kraji porostou i nadále je podle ředitele Jihočeské hospodářské komory Luďka Keista těžké předpovídat. „Konkrétní zprávy či údaje nemáme. Se zaměstnavateli se ale bavíme a mohu říct, že se jim nelíbí nárůst nákladů, čímž nemyslím pouze ty mzdové. Podnikatelé to budou muset řešit, protože i nadále pokračuje nedostatek kvalifikovaných i nekvalifikovaných zaměstnanců a nikdo nechce, aby mu lidé odcházeli. To se týká v podstatě všech odborů,“ zmínil.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky Český statistický úřad, Česko, mzda, Jihočeský kraj, Královéhradecký kraj, Praha, Jihočeská hospodářská komora, Liberecký kraj, Zlínský kraj, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Průměrná mzda na jihu Čech vzrostla o dva a půl tisíce korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.