Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dva čeští horolezci jsou zachráněni. Pákistánský vrtulník je ráno převezl do bezpečí

Pět dní trvala záchrana dvou český horolezců Jakuba Vlčka a Petra Macka, kteří s kolegou z Pákistánu Vadžídulláhem Nagrím uvázli na hoře Rakapoši. Po několika neúspěšných pokusech se dnes ráno konečně podařilo dostat trojici do bezpečí. Podle místních úřadů jsou všichni v dobrém zdravotním stavu.

„Jsme v nemocnici, budu tu asi do zítra, Petr půjde domů za chvilku. Jsme v pohodě," řekl jeden z horolezců Jakub Vlček s tím, že v nemocnici zůstane na pozorování kvůli střevním obtížím a omrzlému prstu. Lékaři podle něj chtějí vidět, jak se omrzlina přes noc vyvine.

Pákistánský list Dawn dříve napsal, že zatímco Pákistánec Nagrí je v dobré kondici, jeden z českých horolezců má omrzliny a druhý trpí akutní horskou nemocí. Podle Vlčka to byl ale naopak Nagrí, kdo měl potíže a potřeboval při sestupu pomoc.

Rakapoši je 27. nejvyšší hora na světě, leží v pohoří Karákóram. Místní ji také nazývají Dumani, matka mraků. Mezi horolezci je považována za jeden z nejhůře zdolatelných vrcholů, ze základního tábora na vrchol je potřeba překonat převýšení 5000 metrů. Poprvé horu pokořili Britové Mike Banks a Tom Patey v roce 1958.

„Trošku jsme vejškovku (akutní horskou nemoc) asi měli, trocha kašlání. ... Naopak (Nagrí) ten byl zmatený, spouštěli jsme ho na laně, nebyl si jistý, co dělá," uvedl Vlček.

Snahy o záchranu zprvu komplikovala příliš velká nadmořská výška, v níž vrtulník nemohl delší dobu bezpečně operovat. V úterý byla ale alpinistům letecky dopravena alespoň lana, voda, potraviny a léky. Trojice se díky tomu vydala znovu na cestu a sestoupila do nadmořské výšky kolem 6300 metrů, odkud je již vrtulník dokázal bezpečně vyzvednout.

Pákistánský novinář Vadží Haidir, který situaci sledoval na místě, řekl, že záchranná operace začala dnes v 07:30 místního času (04:30 SELČ) a že se jí účastnily dvě helikoptéry pákistánské armády.

„Náš sestup byl ohrožen množstvím sněhu, museli jsme zůstat ve vysoké nadmořské výšce, pak nám pákistánská armáda pomohla sestoupit níž tím, že nám doručila balíčky s jídlem a lany, a nakonec nás s pomocí vrtulníků zachránila z výšky 6300 metrů, za což jsme velmi vděční," prohlásil na dnešní tiskové konferenci Macek.

Horolezci minulý pátek úspěšně zdolali 7788 metrů vysoký, velmi těžko dostupný vrchol Rakapoši, poté začali sestupovat do tábora. Později ale poslali SMS svým blízkým, že se dostali do obtíží. Přes satelitní telefon byli však i nadále v kontaktu s rodinami a s úřady. V minulých dnech pátraly po horolezcích vrtulníky a v pondělí se záchranářům podařilo skupinu lokalizovat.

Už třetím dnem pokračují pokusy o záchranu dvou českých horolezců a jejich místního kolegy, kteří uvázli v nadmořské výšce asi 6900 metrů při sestupu z hory Rakapoši v Pákistánu. Včera se podařilo trojici lokalizovat, kvůli silnému větru ale...

Podle ministra turismu regionální vlády Rádži Násira Aliho Chána šli Češi na výstup bez vládního povolení, což ministr označil za neetické. Podle Vlčka o povolení požádali v dostatečném předstihu, kvůli komplikacím ho však ani tak neměli potvrzené včas.

„Ptali jsme se na několika místech, jestli můžeme jít nahoru, i když je to povolení v procesu. ... I kvůli případné záchraně," uvedl Vlček s tím, že místní úřady o záměru pokořit vrchol Rakapoši několikrát informovali.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jakub Vlček - Race around the world by Bike

Štítky horolezci, Česká republika, Pákistán, Rakapoši, horolezec, Mike Banks, Tom Patey, Karákóram

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dva čeští horolezci jsou zachráněni. Pákistánský vrtulník je ráno převezl do bezpečí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.