Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Dům, kde sídlila policie, bude prodávat stát. Z prodeje městu sešlo

Zatímco zbytek Pražské třídy v Českých Budějovicích se postupně mění, bývalé sídlo policie dál chátrá. O dům, který patří státu, projevilo zájem vedení krajského města, ale z koupě nakonec sešlo. Budějcká Drbna zjišťovala, co stát se stavbou plánuje dál.

Dům stojí u Mariásnkého náměstí naproti stejnojmenné autobusové zastávce. Dříve tam měli kanceláře policisté, ale teď objekt především chátrá. S ohledem na jeho polohu a velikost je ale atraktivním zbožím, a tak se do vyjednávání pustilo vedení budějovické radnice. To případný prodej řešilo s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM).

Nejprve se strany pokoušely o směnu nemovitostí, ale městem nabízené objekty stát nepovažoval za vhodné. Začalo se tedy řešit přímé odkoupení k veřejně prospěšným účelům s podmínkou zákazu prodeje nemovitosti. „Nabídka úřadu z listopadu 2020 sice obsahovala předjednanou cenu 18 milionů korun a opírala se o předpokládané využití budovy, nicméně nastavené podmínky koupě byly pro město zcela neakceptovatelné,“ informoval náměstek primátora Tomáš Bouzek (TOP09). 

Dům by se mohl objevit v elektronické aukci

Účel užívání byl podle něj striktně "předepsán" na kulturně vzdělávací a podmínky nepřipouštěly nic jiného. „Město mělo začít zcela zdevastovanou a „vybydlenou“ budovu kompletně rekonstruovat za desítky milionů do tří let a dalších 30 let užívat pouze k danému účelu. Po dobu 40 let jej nesmělo zatížit zástavním právem, napřííklad za účelem získání úvěru na opravu. Opakované smluvní pokuty ve výši 10 procent kupní ceny „za každé porušení kterékoliv smluvní povinnosti“ považuji za extrémně nastavené a v rozporu se zákonem,“ popsal Bouzek. 

Ten ve věci vidí snahu zpeněžit majetek státu za nejvyšší možnou cenu bez ohledu na případné budoucí využití ze strany obce. „Příčiny přitom rozhodně nevidím u jednotlivých oblastních ředitelství, ale v tlaku ze strany centrály a ministerstva financí, které samo nehospodaří rozpočtově odpovědným způsobem a finance se snaží získávat všude jinde, často na úkor obcí a občanů,“ přidal Bouzek.  

Z vyjednávání tak sešlo a stát bude pro objekt hledat nového majitele. „ÚZSVM proto nyní vyhodnocuje další postup, přičemž v tuto chvíli je preferovanou variantou prodej této nemovitosti formou transparentního výběrového řízení s elektronickou aukcí nebo veřejné dražby, do které se může kdokoliv přihlásit,“ uvedla tisková mluvčí ÚZSVM Michaela Tesařová.

„Informace o případném prodeji by následně byly zveřejněny na webových stránkách nabidkamajetku.cz,“ dodala Tesařová. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky stát, město, budějovice, policie, dům, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, České Budějovice, Tomáš Bouzek, nemovitost, dražba, TOP 09, Ministerstvo financí České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dům, kde sídlila policie, bude prodávat stát. Z prodeje městu sešlo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.