Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Město a firmy se domluví na tom, kde a jak se budou koloběžky používat

Maximální povolenou rychlost nebo třeba místa, kde bude možné elektrokoloběžky zaparkovat. Detaily k těmto podmínám budou řešit zástupci budějovické radnice a firem, které stroje provozují. Vyplývá to z posledního jednání.

Při poslední schůzce se setkali zástupci města a společností Lime a Bolt. První jmenovaná už koloběžky do ulic Českých Budějovic rozmístila, ta druhá to plánuje, jak potvrdila Budějcké Drbně. 

Další společnost chce umístit do Českých Budějovic elektrokoloběžky

V ulicích Českých Budějovic by se v budoucnu mohly objevit další elektrokoloběžky. Společnost Bolt pro Budějckou Drbnu potvrdila, že zvažuje jejich umístění v krajském městě. Celý proces chce řešit s vedením radnice.

„S městem jsme probrali současnou situaci a v dalších týdnech budeme nastavovat pravidla provozu, jako je počet, umístění či značení parkovacích míst, maximální povolenou rychlost v určitých oblastech a podobně,“ reagoval manažer společnosti Lime Václav Petr.

Město České Budějovice má teď za úkol připravit návrh memoranda a obecně závazné vyhlášky. Podmínky by měly mimo jiné popisovat právě lokality, kde bude možné elektrokoloběžky zaparkovat, nebo území, kde budou stroje zakázané. Určit se má i riskantní chování uživatelů koloběžek. Na to všechno bude dohlížet městská policie. Konkrétní body se budou teprve upřesňovat.

Radnice bude vycházet ze zkušeností jiných měst

„Ty podmínky mají vycházet z logiky věci a musí dávát smysl i v souvislosti s platnými zákony a předpisy. Materiál připravíme i s ohledem na zkušenosti jiných měst,“ zmínil náměstek primátora Ivo Moravec

Ten původně vyzval společnost Lime k odstranění elektrokoloběžek, ale ta to odmítla. Proto se nyní vedou diskuse o tom, jak bude fungování této služby vypadat. „Nejednat podle mě nemá smysl. Považuji za lepší si sednout a společně se domluvit,“ přidal Moravec. 

K tomu se přiklání i společnost Bolt, která se diskusí účastní. „Nasazení koloběžek Bolt v Českých Budějovicích plánujeme, ostatně stejně jako v celé řadě jiných měst. S českobudějovickým magistrátem již v této věci jednáme, protože ve všech městech, kde působíme, podmínky provozu koloběžek pečlivě sladíme se samosprávou,“ potvrdil na začátku září manažer Bolt pro kola a koloběžky v Česku a na Slovensku Martin Zajíc.  

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky budějovice, elektrokoloběžky, město, doprava, parkování, Lime, České Budějovice, Ivo Moravec, Václav Petr, Drbna.cz, Česko, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Milada Hynková

Moje první zkušenost s elektrokoloběžkou byla na cyklostezce u Plzeňské ulice, kde byla položená přes cyklostezku, další přes chodník/cyklostezku u plovárny. Takže cesta do práce na kole byla hned akčnější, když se musíte na poslední chvíli vyhýbat odloženým koloběžkám. Nemyslím si, že zrovna elektrokoloběžky v Budějovicích potřebujeme nejvíc.

Čtvrtek, 16. září 2021, 19:30Odpovědět

Město a firmy se domluví na tom, kde a jak se budou koloběžky používat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.