Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

V Budějovicích začala topná sezona, síť pokrývá 30 tisíc domácností

V jihočeském krajském městě začala topná sezona. Teplárna České Budějovice zahájila minulý týden nahřívání distribuční sítě, která měří 162 kilometrů. Zimní provoz odstartoval v pondělí 20. září.

„Kogenerační výrobu provozujeme samozřejmě průběžně. Elektrickou a tepelnou energií zásobujeme celoročně stovky zákazníků. Pro start klasické topné sezóny je však důležitá průměrná venkovní teplota. Klesne-li pod 13 stupňů Celsia ve dvou dnech po sobě a neočekává se, že by se následující den nad tuto hranici vrátila, začíná se podle vyhlášky topit,“ vysvětlil Václav Král, předseda představenstva společnosti Teplárna České Budějovice.

Na systém teplárny je napojeno 30 tisíc domácností a další podle vedení společnosti přibývají. Patří mezi ně například nové bytové komplexy Rezidence Oskarka na rohu ulic O. Nedbala a V. Talicha se 110 byty nebo Dubičný potok, který vzniká ve Vrbenské ulici. Tam se zatím počítá s 229 byty, plánem je až tisícovka. Českobudějovická teplárna pro oba komplexy buduje horkovodní přípojky.

Pokud se oteplí, provoz se přeruší

„Na rozdíl od vlastních lokálních zdrojů tepla se naši zákazníci nemusí prakticky o nic starat. Plníme všechny legislativní požadavky včetně přísných emisních limitů a již léta odvádíme evropské povolenky za vypouštění CO2. Jde prostě o ekologický, ekonomicky výhodný způsob vytápění či chlazení,“ poznamenal Tomáš Kollarczyk, místopředseda představenstva.

Po několikaměsíční pauze podle teplárny není možné zahájit dodávky všude ve stejnou chvíli. Na některých místech jsou totiž regulace, které zákazníkům umožňují individuální nastavení odběrů. Tato místa se zprovozňují postupně po dohodě.

Případné dotazy mohou obyvatelé Budějovic směřovat na linky 389 003 222, 729 903 222 nebo adresu dispecink@teplarna-cb.cz. Pokud by se v září oteplilo, vytápění domácností se automaticky omezí či přeruší.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky teplárna, České Budějovice, topení, sezona, Václav Král, Teplárna České Budějovice, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Budějovicích začala topná sezona, síť pokrývá 30 tisíc domácností  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.