Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Bosch bude nekuřáckou firmou, podle odborů to omezuje osobní svobodu

, aktualizováno 24. září 2021, 11:52

Nekuřáckým závodem se od ledna příštího roku stane českobudějovický areál společnosti Robert Bosch. Vedení o tom personál informovalo s několikaměsíčním předstihem, odbory jsou ale proti. Odpůrci to považují za omezování osobní svobody.

O tom, že se má stát českobudějovický areál společnosti Robert Bosch nekuřáckým prostředím, firma už informovala. I tak se to ale odborářům nelíbí. „V žádném případě nezpochybňujeme škodlivost kouření pro zdraví člověka, hájíme pouze zásadní a nezadatelné právo každého občana, a tím je osobní svoboda. Odbory hájí a budou hájit práva zaměstnanců. A svoboda rozhodování k tomu patří. Každý by se měl sám rozhodnout, jak se svým zdravím naloží,“ reagoval předseda Základní organizace Odborového svazu KOVO při společnosti Robert Bosch České Budějovice Stanislav Jindra, který nekouří. Jindra letos kandiduje do Sněmovny za ČSSD.

Zmocněnec Krajského sdružení Odborového svazu KOVO Jihočeského kraje Jan Janoušek řekl, že mají odboráři plnou podporu svých kolegů. „Žádný zaměstnavatel nemá právo svým zaměstnancům zakazovat cokoli, co jim coby svobodným občanům nezakazuje zákon. Takové opatření by se mohlo stát nebezpečným precedentem k dalším zákazům a nařízením,“ uvedl Janoušek, také nekuřák.

Budou vyjednávat o mzdách

Jindra tvrdí, že v každé firmě je více problémů, které negativně ovliovňují zdraví pracovníků. „Ty ohrožuje nejen kouření o přestávkách, ale také práce ve vnuceném tempu, noční směny, jednostranné zátěže horních končetin a podobně,“ zmínil. Odboráři provedli anketu mezi zaměstnanci, z které vyplynulo, že se třetina pracovníků vyslovila pro zachování kuřáckých míst. Firma na to podle Jindry nereagovala. 

Společnost o záměru personál informovala s předstihem. Ve veřejném prostoru vedení závodu sdělilo například to, že budou financované podpůrné odvykací programy pro ty, kteří chtějí s kouřením přestat. Budějcká Drbna oslovila s žádostí o reakci personální ředitelku Barboru Schelovou. Ta věc nechtěla komentovat a připomněla, že zástupce odborových organizací informaci dostali včas včetně vysvětlení. 

Odboráři nesouhlas vyjádřili necelý měsíc před začátkem října, kdy začíná kolektivní vyjednávání o mzdách. Podle Jindry se ale bude řešit i právě kouření. „Vstřícnost, především výrobní části zaměstnanců, k nepopulárním opatřením, jako jsou například konta pracovní doby, se bude odvíjet od plánu firmy stát se nekuřáckou firmou,“ přidal Jindra.

Viscofan je nekuřáckou firmou

V Českých Budějovicích nebude Bosch jedinou firmou, která se stane nekuřáckou. Od ledna se nekouří ve firmě Viscofan CZ, která vyrábí umělá střívka pro potravinářský průmysl. Pro ni pracuje 630 lidí a část z nich chodí s cigaretou ven mimo areál.

Firma kvůli akci spustila kampaň a generální ředitel Miloslav Kamiš se netají tím, že zpočátku vnímal především negativní reakce. To se podle něj postupně mění. „Pokud se chceme starat o životní úroveň a zdraví našich zaměstnanců, nemůžeme podporovat, aby si ničili zdraví při pobytu ve firmě,“ shrnul, jak vedení firmy na tento krok nahlíželo. 

Jiná je situace v Budějovickém Budvaru se 670 pracovníky. „Náš areál pivovaru je nekuřácký, ale máme v areálu pět míst vyhrazených přímo pro kuřáky. V nejbližší době by se to měnit nemělo,“ sdělial pro ČTK PR manažerka Budvaru Markéta Ježková.

Společnost Robert Bosch působí v Českých Budějovicích od roku 1992. Závod se věnuje výrobě komponentů do osobních aut, v areálu je i vývojové centrum. Tradiční firma má přibližně 3 800 zaměstnanců a je největším zaměstnavatelem v Jihočeském kraji. Odborový svaz KOVO je největší odborovou organizací v Česku. Sdružuje téměř 100 tisíc členů nejen z kovoprůmyslu.

Ve firmě působí také odborová organanizace OS Unios. I ta zákaz kouření v areálu vnímá jako zásah do svobod zaměstnance, i přestože na to má zaměstnavatel právo. Zástupcům druhé odborové organizace vadí, že je rozhodnutí namířeno na jednu skupinu zaměstnanců. 

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky robert bosch, budějovice, kouření, odbory, Robert Bosch GmbH, osobní svoboda, zdraví, České Budějovice, Odborový svaz KOVO, Budějovický Budvar, Jihočeský kraj, Poslanecká sněmovna ČR, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ZO OS UNIOS OK BOSCH CB Odborová organizace Bosch České Budějovice

Zdravím. Je škoda, že Drbna nekontaktovala i předsedu druhé odborové organizace, která pusobí paralelně při vytváření článku věnovaný zákazu kouření v BOSCH České Budějovice.

Pátek, 24. září 2021, 08:08Odpovědět

Bosch bude nekuřáckou firmou, podle odborů to omezuje osobní svobodu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.