Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Zloděje, který vykradl zlatnictví, sledoval svědek ulicemi Českých Budějovic

Na nečekaný zážitek může vzpomínat mladý muž z Českých Budějovic, který centrem města pronásledoval devětatřicetiletého zloděje s lupem ze zlatnictví. Krádež viděl na vlastní oči, zavolal linku 158 a pachatele sledoval, dokud nepřijeli policisté.

Incident se stal 6. září okolo 23. hodiny. Mladý muž jel autem v okolí českobudějovického náměstí a všiml si, že u jednoho ze zlatnictví stojí zloděj. Ten rozbil výlohu a začal z obchodu brát nejrůznější věci. 

„Muž nezaváhal, vytočil linku 158 a začal pachatele sledovat. Ten se totiž mezitím i s lupem vydal do přilehlých ulic. Nejdříve ho pronásledoval svým vozidlem, nakonec však zaparkoval a vydal se za zlodějem pěšky. Po celou dobu informoval operačního důstojníka o tom, kudy se muž pohybuje, přesně ho popsal a neustále ho měl na očích,“ popsala policejní mluvčí Štěpánka Schwarzová

Oba došli až do ulice Na Sadech, kam v tu chvíli přijeli psovodi se psem Miníkem. Muž pachatele označil a policisté ho začali pronásledovat. Zloděj se ale schoval do křoví. „Psovod proto vyslal svého služebního psa, aby pachatele zadržel. Mezitím na místo přijeli policisté z oddělení hlídkové služby, kteří pak spolu s psovody díky výborně provedené spolupráci dokončili zákrok a pachateli nasadili pouta,“ přidala Schwarzová. 

Případ si převzali budějovičtí kriminalisté. Ti zjistili, že zloděj kradl ve stejném zlatnictví už 26. srpna. Tehdy si odnesl 20 šperků v celkové hodnotě více než 55 tisíc korun. Při druhém pokusu ukradl dalších 20 šperků za více než 33 tisíc. Kromě toho způsobil škodu na majetku. 

Kradl opakovaně

„Kriminalistům se podařilo ve spolupráci s policisty z obvodního oddělení Čtyři Dvory dále zjistit, že to nebyla jediná trestná činnost, kterou měl tento muž na svědomí. Počátkem září navštívil několikrát jednu prodejnu v ulici M. Horákové v Českých Budějovicích, kde z regálů odcizil například kosmetiku či elektroniku, ačkoliv byl za obdobný skutek v posledních třech letech odsouzen,“ shrnula Schwarzová. 

Kriminalisté muže obvinili z trestného činu krádeže a poškození cizí věci. V případě prokázání viny mu hrozí trest odnětí svobody až na tři roky. 

„Odvážné jednání oznamovatele zásadním způsobem pomohlo policistům pachatele dopadnout bezprostředně po činu. Za jeho statečnost mu patří velké poděkování,“ uzavřela mluvčí. 

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky krádež, zlatnictví, policie, svěděk, České Budějovice, Na Sadech

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zloděje, který vykradl zlatnictví, sledoval svědek ulicemi Českých Budějovic  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.