Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Deset let s Rozkoší aneb jak se změnila prostituční scéna na jihu Čech

PR článek

Minulý týden oslavilo Poradenské centrum Rozkoše bez rizika 10 let svého působení v jižních Čechách.

„Poradenské centrum a ordinaci dermatovenerologie jsme se rozhodli založit v Českých Budějovicích z důvodu vysokého počtu žen, které poskytovaly erotické služby za peníze. Jihočeský kraj má tři příhraniční oblasti, nacházelo se zde 76 nočních klubů. Dnes je to 26 klubů, ale zato desítky privátních bytů,“ říká vedoucí Poradenského centra ROZKOŠ bez RIZIKA Monika Kochlöflová.

Za dobu existence Poradenského centra R-R kontaktovaly zdravotní a sociální pracovnice tisíce žen s nabídkou vyšetření na pohlavně přenosné infekce a pomocí v sociální oblasti. „Scéna před 10 lety vypadala výrazně jinak. Na ulici pracovaly ženy, často uživatelky návykových látek, kterých byly desítky na E55. Dnes díky vyhláškám obcí o zákazu poskytování sexuální služeb jsou to jednotky, nicméně to neznamená, že tyto ženy nepracují jinde a často jsou v mnohem větším riziku než na ulici,“ vysvětluje Kochlöflová.

Změny přicházely pozvolna. Postupně mizela pouliční prostituční scéna, ženy začaly pracovat na privátních bytech nebo na ubytovnách, kde nejsou nikým hlídané jako například ochrankou, barmanem, majitelem klubu nebo zde není jiná sexuální pracovnice. Dochází tak k větší míře násilí a trestných činů. V letech 2008 se změnilo národnostní složení žen, přibývalo žen z Rumunska a Maďarska a naopak ubývalo žen z Ukrajiny a Ruska. Stále rostl počet privátních bytů a eskortů. Sexuální služby za peníze se nabízely a stále nabízejí na různých webech, seznamkách, sex serverech, aplikacích atd. Trend privátů spolu se snižujícím se počtem nočních klubů stále běží. Jako změnu prostituční scény, tak jak ji popisuje literatura, lze chápat i scénu Airbnb. Ženy si krátkodobě pronajímají byty, cestují po ČR a tím si zajišťují vyšší příjmy a diskrétnost.

ROZKOŠ bez RIZIKA začala pracovat i s muži poskytující placené sexuální služby, jejich počet není rovněž zanedbatelný. Organizace kontaktuje v Jihočeském kraji ročně v průměru zhruba 500 žen a 100 mužů nabízející erotické služby za peníze. Z důvodu poptávky od roku 2021 otevřeli svou dermatovenerologickou ambulanci pro osoby z veřejnosti. „Lidé často volali, že chtějí požádat o vyšetření na HIV, syfilis, kapavku nebo chlamydie. Do nedávna jsme je odmítali, ale dneska tomu tak není. Chápeme, že prevence je důležitá, kapacity jiných ordinací jsou plné a je třeba reagovat,“ říká Kochlöflová.

Testování veřejnosti 5. října 2021 16–18 hodin.
Rychlotesty na HIV jsou nabízeny v Poradenském centru R-R (v České ulici 20) bez objednání, bezplatně a s okamžitým výsledkem.

Dermatovenerologická ambulance je otevřena 6. 10. 2021 17–20 hodin pro smluvní pojištěnce 111, 211 a dále pak každou první středu v měsíci. Objednat se můžete na telefonu 777 180 188.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Rozkoš bez rizika, prostituce, pomoc, sociální služby, Česko, Jihočeský kraj, peníze, České Budějovice, Airbnb, Rusko, Ukrajina, Maďarsko, Rumunsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Deset let s Rozkoší aneb jak se změnila prostituční scéna na jihu Čech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.