Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nejhorší je déšť, před ním se neschováte, říká voják po dalším cvičení v Boleticích

Bez ohledu na počasí či roční období pokračuje v areálu Boletice na Českokrumlovsku výcvik vojáků před zahraniční misí v Litvě. Naposledy tam trénovali mimo jiné sestřelování nepřátelských vzdušných cílů.

Úkolů měli vojáci hned několik. „Hlavním cílem bylo absolvovat bojové střelby z protiletadlových raketových kompletů RBS-70 a prověřit strukturu a funkčnost místa velení baterie a štábu úkolového uskupení pozemní protivzdušné obrany, jež se připravuje do alianční mise předsunuté přítomnosti v Pobaltí,“ uvedl velitel uskupení major Rostislav Růžička.

Palební jednotka trávila v terénu několik dní. Pro její členy to znamenalo, že je nesměl odhalit pozemní ani vzdušný nepřítel. Akci ovlivňovalo počasí. „Když je zima, prostě se více oblečete. Nejhorší je déšť, před ním se neschováte,“ potvrdil rotný M. B., jeden z velitelů družstev.

Vojáci se těší na nové zkušenosti

Ten už v Litvě byl se strakonickou jednotkou na cvičení Iron Sword. „Výcvik tehdy trval dva týdny. Půlroční nasazení v misi je samozřejmě něco jiného,“ zmínil voják, který se těší na získání nových zkušeností. 

To platí i pro svobodnici I. J., kterou čeká v Litvě první mise. Ve Strakonicích působí krátce. „Náročné to drobet je, protože je to všechno nové a musím se spoustu věcí naučit,“ prozradila vojákyně sloužící u družstva vzdušného průzkumu.

„S kluky se mi pracuje dobře, chovají se ke mně super,“ komentovala to, jak se vyrovnává s tím, že jako jedna z mála žen slouží u palebné jednotky.

Vojenské cvičení v Boleticích

Úterý, 12. října 2021, 10:23

Jeden ze simulovaných incidentů – ošetření zraněného vojáka.
Rekognoskace prostoru před zaujetím palebného postavení.

Vojáci v Boleticích ale necvičili jen sestřelování nepřátelských vzdušných cílů. Náročná práce čekala i vojáky ve velení, jenž palebná družstva řídí. „V praxi jsme ověřili, jestli jsme schopni s využitím našich stálých operačních postupů řešit situace, které nás mohou potkat při nasazení v zahraniční operaci,“ vysvětlil major Růžička.

Další velké cvičení čeká vojáky v prosinci. Do konce roku mají na programu ještě řadu úkolů před odjezdem do Litvy. Kromě jiného tam část týmu pojede na stáž, aby se seznámili s prostředím, kde budu od ledna působit. Jeden workshop je naplánovaný v Německu. „Setkáme se zde s veliteli jednotek, jež budou působit v Litvě v rámci mezinárodního bojového uskupení vedeného Německem. Budeme plánovat společný výcvik na dobu našeho nasazení v Pobaltí,“ upřesnil major Růžička.

Strakoničtí vojáci se v Boleticích ukrývali před průzkumným letounem

V jihočeských Boleticích skončilo další cvičení strakonických vojáků. Ti se v areálu na Českokrumlovsku dva týdny zlepšovali v boji proti vzdušnému protivníkovi. Akce sloužila mimo jiné jako příprava pro zahraniční misi.

„Strakonický útvar totiž vyčleňuje již druhou jednotku do alianční mise předsunuté přítomnosti v Litvě. Tu první by měla vystřídat na začátku příštího roku,“ dodala Jana Samcová, tisková mluvčí 25. protiletadlového raketového pluku ze Strakonic. Právě kvůli přípravě na zahraniční mise pluk nemůže uvádět celá jména. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Velitelství kybernetických sil a informačních operací

Štítky vojáci, cvičení, Boletice, českokrumlovsko, Litva, okres Český Krumlov, družstvo, Baltské státy, Německo, Mary Bothwell, Strakonice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejhorší je déšť, před ním se neschováte, říká voják po dalším cvičení v Boleticích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.