Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jeden bratr opustil Evropu, druhý odjel do koncentračního tábora. Jejich osud připomenou kameny zmizelých

Vzpomínka na ty, kteří se kvůli holokaustu nikdy nevrátili domů, se již dnes objeví v ulicích Českých Budějovic. Na několika místech bude celkem 12 nových kamenů zmizelých. Ty se umisťují před domy, jejichž obyvatelé z velké části zemřeli v koncentračních táborech.

Někteří měli ale štěstí a válku přežili. To platí pro Heinricha Herze. Psal se rok 1938 a teprve 16letý Herz tehdy odcestoval do Spojených států amerických. Využil tak jediné vízum, které rodina dostala. Jeho otec, doktor Leo Herz, žádal o víza pro všechny, ale získal pouze jediné. 

Jeho otec i o pět let mladší bratr Jiří museli později do koncentračních táborů. „Shodou šťastných náhod ale věznění v koncentračních táborech nakonec přežil otec Leo i mladší syn Jiří,“ popisuje Tomáš Trantina, ředitel jihočeské pobočky Paměť národa.

Celkem bude v Budějovicích 29 kamenů

Ve Spojených státech amerických dnes žije pozůstalý, který se s historiky spojil a požádal je o umístění těchto kamenů. U aktu ze závažných důvodů být nemůže. Příběh Lea, Heinricha a Jiřího jsou světlou výjimkou. „Tři kameny v Krajinské ulici před domem číslo 31 jako zatím jediné v Budějovicích ponesou ve všech případech nápisy, že se jejich adresáti šťastně dočkali konce války. Bohužel na ostatních adresách již tak optimistické nápisy na kamenech k nalezení nejsou,“ uvádí Trantina. 

Po 20. říjnu bude takzvaných Stolpersteine v Českých Budějovicích celkem 29. Ty nové budou v ulicích Prokišova, Nová, Dr. Stejkala, již zmíněné Krajinské a na Lannově třídě. Na destičce je vždy jméno, rok narození a další údaje o těch, kteří zemřeli či koncentrační tábory přežili, případně před holokaustem uprchli. 

U pokládání kamenů manželům Kendeovým v Prokišové ulici budou i jejich potomci, mimo jiné Jiří Kende. Ten se v roce 2019 účastnil položení kamenů v českobudějovické Krajinské ulici, kde připomínají tři členy rodiny Stádlerových. „Moje maminka byla dcera Stádlerových. Dědeček zemřel ještě v Terezíně, babička šla úplně posledním transportem z Terezína do Osvětimi. Jejich syn a bratr mojí matky šel do Osvětimi, pak byl ještě v jiných lágrech a nakonec ho na stavbě silnice u Litoměřic v květnu 1945 utloukl kápo, protože mu nechtěl dát jeho kabát,“ popsal tehdy pro Český rozhlas.

Program připomínající zaniklou židovskou komunitu v Českých Budějovicích bude po uložení nových kamenů pokračovat od 18 hodin v Koncertním sále Otakara Jeremiáše vystoupením Jihočeské filharmonie a přednáškou na toto téma. 

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky České Budějovice, kameny zmizelých, vzpomínka, historie, koncentrační tábor, Evropa, holokaust, USA, Auschwitz, Otakar Jeremiáš, Terezín, Český rozhlas, Paměť národa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jeden bratr opustil Evropu, druhý odjel do koncentračního tábora. Jejich osud připomenou kameny zmizelých  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.