Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Část jihočeských škol na týden zavře, aby se zbrzdilo šíření covidu-19

, aktualizováno 20. října 2021, 14:00

Někteří školáci na jihu Čech budou mít delší volno. Krajská hygienická stanice (KHS) Jihočeského kraje navrhla, aby se prodloužily podzimní prázdniny o dva dny. Děti by tak byly doma týden, čímž by se zbrzdilo šíření covidu-19.

V tiskové zprávě o tom informovala ředitelka KHS Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová. Situace především na Českobudějovicku, kde je dynamika nových případů v posledních týdnech nejvyšší, podle ní od KHS jako orgánu ochrany veřejného zdraví vyžaduje aktivní řešení.

„Oslovila jsem proto s návrhy, jak zbrzdit epidemii hejtmana Jihočeského kraje Martina Kubu a primátora Českých Budějovic Jiřího Svobodu. Ráda bych jim poděkovala za velmi konstruktivní přístup. Domlouváme se společně na tom, že doporučíme ředitelům základních škol na území celého Jihočeského kraje, aby zvážili situaci a prodloužili svým žákům tři dny podzimních prázdnin v příštím týdnu o další dva dny ředitelského volna,“ popsala Kvetoslava Kotrbová.

Právě v krajském městě už tuto variantu řeší. „Dnes jsme ředitelům našich budějckých základních škol doporučili ředitelské volno na příští pondělí a úterý,“ informoval v úterý na svém twitterovém účtu náměstek primátora Viktor Vojtko (STAN).  Konečné rozhodnutí je podle něj na ředitelce či řediteli dané školy. Řada škol už s uzavřením počítá, protože mají některé třídy v karanténě. 

Delší prázdniny budou mít například v ZŠ Nerudova. „Vážení rodiče, vzhledem ke zhoršující se situaci – COVID 19, především nárůstu počtu nakažených, doporučil zřizovatel školy po projednání s KHS (dne 19. 10. 2021) vyhlásit na dny 25. a 26. 10. 2021 ředitelské volno. Na základě tohoto doporučení ředitelské volno vyhlašuji,“ vzkázal na webových stránkách ředitel Zdeněk Šrom

Pro je i hejtman Martin Kuba (ODS). „Tímto krokem získáme včetně obou víkendů devět dnů k rozpojení školních kolektivů a výrazně tak můžeme zpomalit šíření nákazy v kraji. V žádném případě nebudeme přistupovat k jakýmkoli lockdownům a zavírání škol, ale využít prodloužení podzimních prázdnin považujeme v této chvíli za velmi racionální krok,“ sdělil. 

Jeho slova potvrdil na Twitteru náměstek hejtmana Pavel Klíma (TOP 09). Kuba by zároveň uvítal, pokud by po prázdninách všichni žáci absolvovali testy na covid-19. Vzkázal také, že situace v nemocnicích v kraji je klidná.

„Vedeme jednání i o případném testování žáků škol v místě s nejvyšším výskytem, tedy v Českých Budějovicích, podobně, jak jsme ho realizovali na začátku školního roku. Díky němu jsme znali aktuální situaci mezi školními dětmi, u nichž probíhá onemocnění bez příznaků, a mohli jsme zamezit dalšímu šíření do rodin a kolektivů a zbytečným karanténám. Tímto doporučením též reagujeme i na názory samotných pedagogů, kteří se na nás obracejí a sami upozorňují na to, že testování ve školách mělo podle nich smysl,“ přidala Kotrbová.

Za pondělí a úterý přibylo v Jihočeském kraji 234 nových případů, celkem je nyní v regionu 1 853 nemocných. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky covid, jižní čechy, škola, budějovice, koronavirus, nemoc, COVID-19, Krajská hygienická stanice, Jihočeský kraj, Kvetoslava Kotrbová, Česko, Martin Kuba, základní škola, České Budějovice, Pavel Klíma, Viktor Vojtko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Část jihočeských škol na týden zavře, aby se zbrzdilo šíření covidu-19  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.