Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Budějovický Budvar vaří pivo už 126 let. Úplné začátky provázely dramatické spory

PR článek

V říjnu uběhlo přesně 126 let od doby, kdy začal Český akciový pivovar, dnešní Budějovický Budvar, vařit své proslulé pivo. Dramatické události v začátcích vedly ke vzniku pivovaru, který dnes získává desítky ocenění a vyváží pivo do více než osmdesáti zemí světa. I přesto, že se pivovar od té doby změnil a modernizoval a objem uvařeného piva je mnohonásobně vyšší, základní principy a pilíře pivovaru zůstávají stejné.

Pondělí 7. října roku 1895. Den, kdy se v Českých Budějovicích začalo vařit pivo v Českém akciovém pivovaru. Ten je předchůdcem dnešního Budějovického Budvaru. Události, které předcházely vzniku pivovaru, byly v národnostně rozdělených Budějovicích dramatické. Část českých právovárečníků byla nespokojená se situací v místním výrazně proněmecky orientovaném Měšťanském pivovaru a rozhodla se založit svůj vlastní podnik.

České Budějovice jsou pivovarnickým městem již od roku 1265. Město založil král Přemysl Otakar II. a zároveň mu udělil i právo várečné. V průběhu 15. století se vyvinuly měšťanské pivovary, v roce 1495 založila vlastní pivovar městská rada. O 300 let později město prodalo dva obecní pivovary měšťanům, čímž vznikl Měšťanský pivovar. Várečné právo se vztahovalo na 387 domů ve vnitřním městě, jejich majitelé byli podílníky nového pivovaru.

O první uvařené várce piva se psalo například v místním listu Budivoj. „První doušek českého budějovického piva okusili v den Všech svatých někteří zdejší pánové. Pivo je čiré jako nejlepší plzeňské a chutná jako křen. Protože jest ještě trochu mladé, dostane se našeho národního malvazu širšímu obecenstvu až v polovině prosince. Chase pivovarské začne se však vydávati již úterkem počínaje. Tedy ještě malé strpení. Na Ježíška nebudou se moci přátelé dobrého truňku zajisté něčím lepším a vzácnějším uctít, než soudečkem národního budějovického,“ stálo v novinách.

FOTO: Budějovický Budvar slaví 125. výročí. Exkluzivní várku piva plnil do lahví také ředitel

Přesně 125 let dnes uplynulo ode dne, kdy byl založen Budějovický Budvar. První várka piva vznikla v pivovaru 7. října 1895. A právě k tomuto výročí uvařil národní pivovar exkluzivní várku piva Budvar Reserve. Celkem 125 lahví ručně naplnili,...

V roce 1930 si nechal pivovar zaregistrovat ochrannou známku Budvar, která byla užívaná pro exportní 12° světlý ležák. Díky velkému mezinárodnímu úspěchu známky se nakonec Budvar dostal do názvu pivovaru. Od roku 1936 zněl Budvar – Český akciový pivovar, České Budějovice.

Mezi čtyři pilíře kvality patří:
České Budějovice - Pivo vaří Budvar jen v Českých Budějovicích. Máte tak jistotu, že vždy dostanete na stůl budějovický originál.
Voda - Přímo v pivovaru jsou 300 metrů hluboké artéské studně. Křišťálově čistá voda, dědictví jezera z doby ledové, dává pivu nezaměnitelnou chuť.
Suroviny - Prvotřídní chmel, moravský slad a jedinečná voda – české suroviny, ze kterých vaří každou várku našeho piva.
Ležení - Budějovický Budvar zraje v ležáckých tancích, ve kterých si každá várka pobude vždy tak dlouho, dokud se plně nerozvine její chuť.

O sedmatřicet let později byl založen samotný národní pivovar Budějovický Budvar, který se stal nástupcem původního akciového pivovaru i pivovaru měšťanského. Ochranné známky obou pivovarů z větší části převzal a byl postaven na úroveň Jihočeským pivovarům.

„První milion“

Jeden z prvních velkých milníků zažil Budvar v roce 1996. Ten rok byla totiž díky rozsáhlé modernizaci překročena hranice jednoho milionu hektolitrů vystaveného piva. Od té doby se toto číslo každým rokem roste. Například v loňském roce se zvýšil výstav piva o tři procenta na celkový objem 1,731 milionu hektolitrů.

Budvar má za sebou rekordní rok. Uvařil nejvíce piva v historii

Národní pivovar Budějovický Budvar má za sebou i přes komplikace spojené s koronavirovou krizí úspěšný rok. V loňském roce meziročně zvýšil výstav piva o tři procenta na celkový objem 1,731 milionů hektolitrů. To je nejvyšší výstav v historii...

Dalším důležitým krokem bylo pro pivovar spuštění nové vlastní stáčírny plechovkového piva. Její výkon byl naplnění necelých 17 tisíc plechovek za hodinu. Ani tady ale Budvar na modernizaci nezapomněl a současná linka, kterou pivovar ke stáčení plechovkového piva používá, má hodinový výkon 35 tisíc plechovek. V příštím roce by měla být spuštěna další – rychlejší – linka, která zvládne za hodinu naplnit o dvacet tisíc plechovek více. V následujících letech chce Budvar investovat do dalších dvou linek na stáčení piva do lahví.  

V loňském roce nechal pivovar k výročí 125 let od založení uvařit exkluzivní dávku piva Budvar Reserve. Celkem 125 lahví pomáhal plnit také ředitel národního pivovaru Petr Dvořák.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv Budějovický Budvar

Štítky Budějovický Budvar, historie, výročí, pivo, pivovar, akcie, České Budějovice, Přemysl Otakar II., doba ledová, svátek Všech svatých, Petr Dvořák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějovický Budvar vaří pivo už 126 let. Úplné začátky provázely dramatické spory  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.