Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Cvičení při čtyřiceti stupních. Bikram Yoga protáhne tělo i duši

PR článek

Bikram yoga – cvičební program s více než třicetiletou tradicí si získal příznivce po celém světě. Dynamické střídání 26 jógových pozic v sále vyhřátém na 42 stupňů Celsia přináší lidskému organismu mnoho benefitů. Přijďte se přesvědčit do studia Bikram Yoga České Budějovice.

Hlavně vydržet

Do studia na Husově třídě přicházím podle doporučení s půlhodinovým předstihem. Na recepci čeká sympatická instruktorka Veronika, aby mě provedla moderně zařízeným zázemím a vysvětlila vše potřebné. „Dneska to bude hlavně o tom, zvyknout si na horko a vydržet v sálu celých 90 minut. Dýchej nosem a klidně pár pozic vynechej, rozhodně nemusíš na první lekci odcvičit všechno,“ ujišťuje mě. Já jsem ale odhodlaná jít do toho naplno.

Vybavena podložkou, ručníkem a lahví vody vcházím plná očekávání do vyhřátého sálu, kde v tichosti čekají ostatní cvičící. Přestože je odlišuje věk, pohlaví nebo životní styl, přišli se stejným cílem – soustředit se na své tělo a jeho možnosti. Teplota 42 stupňů je překvapivě příjemná. Má důležitou úlohu. Díky prohřátým svalům bude tělo pružnější a lépe se dostane do obtížných pozic.

Červené obličeje a balancující těla

Lekci uvádí série dechových cvičení, která sice vypadají jednoduše, ale provází je mnoho pravidel držení těla. Snažím se soustředit na dech a udržet tempo s ostatními, pocení se dostavuje téměř okamžitě. „Pohled před sebe do zrcadla a hrudník vystrčíme dopředu,“ říká Veronika hlasem plným motivace. V zrcadlech lemujících celou místnost se odrážejí červené obličeje a balancující těla. Po zahřívacích pozicích si musím odpočinout. Nádech, výdech.

Fascinuje mě pozitivní atmosféra v sále i to, s jakou vřelostí instruktorka svým svěřencům pomáhá. Cvičící různých věkových kategorií včetně dvou mužů se soustředí jen na svůj výkon a nestarají se o to, co se děje na vedlejší podložce. Chvílemi jsem překvapená, kam až mě tělo pustí. Při normální teplotě bych tak daleko nedosáhla.

Každý na lekci přichází s jiným příběhem, říká majitelka studia Bikram Yoga

Českobudějovické studio Bikram Yoga nabízí lekce dynamického pohybu ve 42 stupních Celsia už deset let. Podstatu horké jógy i její léčivé účinky popisuje majitelka studia Lea Čutková.

Za celou sérii se můžeme osvěžit je pár doušky vody, pauzy na pití ale využívá jen pár jedinců. Jak se dozvídám, během lekce se pije jen minimálně, aby se předešlo nevolnosti. Na doplnění tekutin bude čas v šatně.

Po zvládnutí balančních ásan přichází odměna – pozice mrtvoly. Pokládám se na záda a cítím, jak se mi zpomaluje tlukot srdce. Při pohledu na strop pokrytý termoizolačními fóliemi mě napadá, jak se asi cítí kuře na grilu.

Namasté a brzy na viděnou

Devadesát minut uteklo jako voda. Poslední dechové cvičení a Namasté! Pár minut zůstávám ležet na podložce a vstřebávám léčivé účinky jógy. Zmáčená potem a šťastná, že jsem dokázala posunout své hranice. „První lekce bývá vždy náročná, vedla sis ale skvěle. Příště to půjde ještě lépe,“ slibuje Veronika, když se loučíme. Uvidíme se brzy.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky bikram, jóga, zdraví, cvičení, České Budějovice, podložka, studium

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cvičení při čtyřiceti stupních. Bikram Yoga protáhne tělo i duši  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.