Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Český Krumlov by mohl příští rok investovat přes 100 milionů korun

Český Krumlov by mohl v příštím roce investovat kolem 110 milionů korun. Jednou z hlavních investic bude oprava hřbitova, jež by měla skončit v roce 2023. Radní dnes projednali návrh běžného rozpočtu, který plánuje příjmy zhruba 420 milionů a výdaje 375 milionů korun. Z běžného hospodaření by mohl být přebytek až 55 milionů.

„Nejklíčovější z investic je, že bychom opravdu rádi zahájili na jaře příštího roku rekonstrukci hřbitova," řekl místostarosta Josef Hermann (KDU-ČSL). Tento měsíc vypsalo město soutěž na dodavatele, nabídky dostane v polovině ledna. Původně plánovala radnice opravy za 100 milionů Kč včetně nové budovy. Její stavbu ale radní odložili, kvůli výpadkům příjmů, zaviněným covidovou pandemií.

„Udělali jsme opravu staré místnosti, aby byla důstojná, jsme téměř ve finále, bude muset sloužit dalších až sedm let. Novou budovu, na kterou máme studii, postavíme až podle finančních možností," řekl Hermann. Do konce roku 2023 tak město opraví hřbitovní areál, který je podle místostarosty v dezolátním stavu, což zahrnuje zeleň, cesty, odvodnění i nové povrchy.

Z letoška na příští rok přesunulo město investice za 68,7 milionu korun. Kromě hřbitova odložilo i přípravy změn v bývalých kasárnách Vyšný, vznik vycházkových okruhů na Křížové hoře, opravy objektu sociální služby Sovy, budovy Prelatury, úpravy skalních svahů či zřízení vjezdů do pěší zóny. Všechny tyto investice udělá město příští rok. „Některé tendry jsme museli posunout, protože jsme v polovině roku zjistili, že ceny stavebních prací jsou tak nejasné, že bychom asi nedostávali dobré nabídky," řekl Hermann. Letos tak zřejmě město rozpočtově skončí s příjmy 451,4 milionů a výdaji 453,8 milionu, jak vyplývá z podkladů pro zastupitele.

Na energie a plyn pro všechny organizace, jež pod město se 13.000 obyvateli spadají, bude radnice potřebovat příští rok meziročně o 13 milionů Kč navíc. „To byla veliká rána do rozpočtu. Přistoupili jsme k některým škrtům, abychom příští rok nenavyšovali, pokud možno, běžné výdaje," řekl Hermann. Škrty po malých částkách se dělaly plošně všude.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, hospodářství, rozpočet, Český Krumlov, investice, oprava, hřbitov, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Český Krumlov by mohl příští rok investovat přes 100 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.