Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Trafostanici v Táboře zdobí obraz Františka Křižíka

Táborská trafostanice v Údolní ulici se dočkala nového vzhledu. V rámci projektu řízeného street artu ji nechala společnost EG.D pomalovat, a na fasádě je teď nyní vyobrazena důležitá postava historie české energetiky, František Křižík.

První elektrifikovaná železnice ve střední Evropě

EG.D nechává své trafostanice pokreslit už pátým rokem. Tentokrát se nového vzhledu dostala trafostanice v táborské Údolní ulici. Trafostanici zdobí portrét důležité postavy historie tuzemské energetiky, kterým je František Křižík a připomíná jeho stavbu první elektrifikované železnice ve střední Evropě. Ta vede právě z Tábora do Bechyně.

„V roce 2023 v Táboře oslaví 120 let od uvedení do provozu první elektrifikované železnice ve střední Evropě a nám přišlo vhodné, aby se její zakladatel a důležitá postava historie energetiky na tuzemském území, mohla na své dílo pomyslně dívat právě ze stěny trafostanice,“ popisuje Miroslav Točín, oblastní manažer společnosti EG.D. 

Malba navazuje na další trafostanice, které maji kromě oživení veřejného prostoru také vzdělávají funkci. „Křižík je nejen zakladatelem zdejší trati, ale také v roce 1888 založil první městskou elektrárnu na českém území na pražském Žižkově,“ dodává. Už před rokem se podobného motivu dočkala například trafostanice v Českých Budějovicích, kde jsou na stěnách vyobrazené podobizny tří důležitých postav historie světové energetiky – Benjamin Franklin, Thomas A. Edison a Nikola Tesla.

Třetí pomalovaná trafostanice

V Táboře se jedná už o třetí pomalouvanou trafostanici. O výmalbu se tentokrát postarali umělci z kreativního studia Ó design z Českých Budějovic. Na celém distribučním území EG.D už lidé najdou více než stovku trafostanic, které jsou pomalované nejrůznějšími motivy a příběhy od řady rozdílných umělců – jak profesionálů tak například dětí z SOS dětských vesniček nebo škol.

V Jihočeském kraji už je takto pomalováno více než deset trafostanic, najdeme je například v Písku, Českých Budějovicích nebo ve Vimperku. 

Ohodnoť článek

Foto archiv EG.D

Štítky EG.D, street art, trafostanice, Tábor, František Křižík, historie, energetika, střední Evropa, železnice, České Budějovice, Thomas Alva Edison, Benjamin Franklin

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trafostanici v Táboře zdobí obraz Františka Křižíka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.