Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Matýsek na vozíku ve speciální škole rozkvetl, bez asistenta ji ale bude muset opustit. Pomůžete?

Najít školu, ve které je dítě nadšené a těší se do ní, je sen všech rodičů. U žákyň a žáčků s vážným zdravotním postižením, je pak, když se to povede, radost mnohonásobná. Škol totiž pro takové děti není mnoho a rodiče se kvůli nim dokonce i stěhují. Přesně to je případ malého Matěje a jeho rodičů.

Patron dětí je charitativní projekt, který pomáhá rodinám s dětmi se sociálním a zdravotním znevýhodněním formou přímých adresných veřejných sbírek. Založila ho v roce 2017 Nadace Sirius a dosud plně hradí jeho provoz. Díky tomu může jít 100 procent vybraných finančních prostředků na pomoc dětem. Kromě Matýska můžete pomoci dalším více než 250 dětem, jejich příběhy jsou aktuálně zveřejněny na patrondeti.cz. Všechny žádosti o pomoc Patron dětí pečlivě prověřuje v oddělení risku a chrání tak dary dárců.

„Matěj má ještě brášky Vojtu a Adámka. Ti jsou naštěstí zdraví. Černého Petra si v tomto smyslu vytáhnul Matýsek,“ říká maminka Klára, která do jeho narození pracovala jako účetní. Chlapeček přispěchal na svět předčasně už ve 34. týdnu. Hned po porodu se u něj objevily problémy s dýcháním. Nedostatečný přísun kyslíku do mozku a sepse, kterou prodělal během pobytu na neonatologickém oddělení, jej navždy poznamenaly. V necelém roce, kdy se výrazně opožďoval ve vývoji, lékaři sdělili rodičům, že trpí dětskou mozkovou obrnou. Má ochrnuté obě nožičky a nehybnou levou ručičku. Později se přidala také epilepsie. Matýsek tak dnes ve svých šesti letech nechodí, je upoután na invalidní vozík a používá částečně jen pravou ruku.

„Brečíte jen chvíli,“ říká maminka Klára a dodává: „Pak si prostě uvědomíte, že tenhle človíček na vás bude závislejší než jiné děti. Po celý život. Nepotřebuje ubrečenou, hroutící se mámu, ale naopak mámu silnou a odvážnou. To platí i o tátovi. Matýska milujeme takového, jaký je.  Snažíme se mu vytvořit co nejlepší rodinné zázemí a prostředí, kde se i v rámci svých omezení maximálně rozvíjí.“  

Pro pohodu syna dělá rodina první poslední

Zdraví bráškové jsou velcí rodinní pomocníci. Maminka se kvůli péči o Matěje vzdala zaměstnání. Nadšeně vypráví, jak spolu, když je hezké počasí, tráví spoustu času na výletech. Hrají na hudební nástroje, vaří. Výlety a hudbu Matýsek miluje. A také autíčka, hraní si na písku, koupání v bazénu. „S brášky by rád trávil při společných hrách mnohem více času, než je to vzhledem k jeho postižení možné.“

Za Matýskovou psychickou pohodou i faktem, že dokáže chodit do školy, je skryta spousta dřiny i starostí, které si rodiče zdravých dětí možná ani neumí představit. „Matěje znám díky své práci už šest let,“ začíná vyprávět Václav Arnošt. Působí v neziskové organizaci, se kterou rodiče spolupracují. „Vloni se Matějova rodina obětavě přestěhovala do jiného města, protože zde našla pro syna ideální speciální třídu ve škole. Nechtěli ho stresovat dojížděním.“ Jenže zatímco je chlapeček naprosto nadšený, rodičům vyvstaly starosti. Když škola Matěje přijímala, počítala s příjmem financí na dalšího asistenta. „Bez něj se Matýsek neobejde. Škole ale nakonec peníze přiděleny nebyly. Jediná možnost je ta, že si rodiče seženou peníze na asistenta sami,“ vysvětluje Václav Arnošt. V Matýskově třídě je na sedm dětí pouze jeden asistent, Matěj ale potřebuje pomoci se vším. Neobslouží se. Má plenky, musí ho někdo vozit. Také si začal chodit hrát družiny s ostatními dětmi. To mu velmi prospívá psychicky. Ale i tam potřebuje asistenta.

KD Slavie bude patřit Evropskému dni akcí proti rasismu

Při příležitosti Evropského dne akcí proti rasismu se v Budějcích na letní scéně KD Slavie a v přilehlém Café klubu dnes uskuteční již tradiční kulturně zábavné odpoledne s bohatým doprovodným programem.

Ušetřit peníze z jednoho platu je nereálné

Žádné dítě není stroj, kterému je jedno, když se kolem něj „pečovatelé“ střídají jako figurky na orloji. Děti se zdravotními postiženími jsou v tomto ještě senzitivnější. Potřebují si na ně zvyknout. Když k nim přilnou, jen velmi nerady přijímají změny. V současné době se tedy Matýskovi, který nemůže být ani chvilku bez dohledu, věnují dva lidé. Podle potřeby se u něj střídají, aby pokryli celou dobu, kterou by normálně s Matějem byl asistent. Náklady na ně se pohybují kolem 12 tisíc až 15 tisíc korun na měsíc, podle docházky. Hradit je ale musí rodiče. „Matýska dobře znají a jemu nevadí, když si ho předávají. Už je vedle členů naší rodiny do svého srdíčka ‚adaptoval‘, cítí se i s nimi bezpečně,“ je z nich nadšená i maminka Klára.  Nepracují ovšem pro žádnou organizaci, rodina s nimi má uzavřenou smlouvu o asistenci. „Matěj je teď díky nim ve škole nadšený. Stále má dostatek pozornosti a učení také zvládá lépe než dřív. Jsme za místo v této škole i naší báječnou paní učitelku vděčni.“

Jenže kromě asistence Matýsek potřebuje i rehabilitace a nákladné lékařské pobyty. Nic z toho pojišťovna nehradí, a když tak spíše jen symbolicky. Rodina se vydala z veškerých úspor. Nové si vytváří jen obtížně, protože jediný plat – a to ještě snížený coronavirem má v rodině pouze tatínek.

 „Velmi bych této statečné rodině a hlavně Matějovi, který ve škole rozkvetl, přál, aby ji nemusel opouštět,“ uzavírá příběh Václav Arnošt. Proto se stal Matýskovým Patronem a podpořil tak prosbu maminky u Patrona dětí. Matějovi, aby nemusel skončit ve škole, kde je šťastný, můžete pomoci i vy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv rodiny

Štítky Patron dětí, nadace, charita, pomoc, sbírka, rodina, peníze, Nadace Sirius

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Matýsek na vozíku ve speciální škole rozkvetl, bez asistenta ji ale bude muset opustit. Pomůžete?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.