Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Radnice chce řešit chátrající dům v centru města. Původní majitelka zemřela

Už několik let chátrá dům v ulici Karla IV. nedaleko budějckého náměstí. Do budovy, jejíž původní majitelka zemřela, se časem dostali lidé bez domova a její celkový stav se zhoršil. Radnice se proto rozhodla, že se pokusí celou situaci vyřešit. Podle stavebního úřadu ale nepůjde o jednoduchý případ.

Rozpadající se dům v centru města byl dříve majetkem jisté Beatricie Weaver ze Spojených států amerických. Po její smrti je ale novým vlastníkem podle katastru nemovitostí společnost Saint Elizabeth of the Roses Benevolent Society, Inc., která sídlí v Americe. O dům se dlouhá léta nikdo nestará a tomu také odpovídá stav budovy. 

DRBNA HISTORIČKA: Nevelký dům s velkou historií

Dnešní díl Drbny historičky věnoval Jan Schinko tipu čtenářky Drbny. Dům v ulici Karla IV. nepatří mezi ty, které budete obdivovat s otevřenou pusou, jeho historie by si to ale zasloužila. Sahá totiž až do roku 1569.

Mnoho lidí upozorňovalo na to, že jestli se s nezabezpečeným domem nezačne něco dít, mohly by se opakovat stejné problémy, které už se řešily s vybydleným nevěstincem, který sídlil v Průmyslové ulici. Stavem domu u náměstí se před nedávnem zabýval i ředitel Biskupského gymnázia a budějcký zastupitel Martin Maršík„Myslím, že pokud někdo paní Beatricii Weaver nebo její dědice nepřesvědčí k prodeji domu či jeho opravě, máme v centru města „zaděláno“ na problém,“ psal ve svém blogu na webu Budějcké Drbny.

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Tajemný dům v centru

Nevím jak vy, ale když jdu od hlavní pošty na náměstí Přemysla Otakara II. ulicí Karla IV. a míjím zdevastovaný dům „U Zedníků“ vždycky si říkám „taková škoda, že je nevyužitý a chátrá“. Přibližně před šesti měsíci někdo urazil zámek od velkých...

Podle vyjádření města se stavební úřad v minulosti pokoušel provést kontrolní hlídku stavby. „Vzhledem k tomu, že nebylo možné doručit oznámení jejímu vlastníkovi, stavební úřad bez jeho vědomí nebyl podle zákona oprávněn do místa vstoupit,“ uvedla mluvčí radnice Jitka Brůha Welzlová

Úřad se tak nyní pokouší celou situaci vyřešit. „V současné době provádí úřad úkony vyplývající z možností, které v této věci ze zákona má. Rychlost zmiňovaných úkonů je však opět odvislá od možností komunikace s novým vlastníkem," dodala Welzlová s tím, že jakmile bude uvnitř stavby zjištěn její stavebně technický stav, bude úřadem vydáno opatření nařizující vlastníkovi zamezení vstupu cizích osob do stavby a případně její další zajištění.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Milan Binder

Štítky stavební úřad, dům, Karla IV., České Budějovice, centrum města, Karel IV. Lucemburský, USA, Alžběta Durynská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Radnice chce řešit chátrající dům v centru města. Původní majitelka zemřela  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.