Počasí dnes26 °C, zítra21 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Některá jihočeská města evidují vyšší zájem o svatby konané 22. února

Některá větší jihočeská města evidují vyšší zájem o svatby konané 22. února. Například českobudějovický magistrát má na tento den 12 obřadů. S ohledem na to, že jde o úterý, je to číslo nebývale vysoké. Novomanžele zřejmě přitahuje fakt, že jde o datum plné dvojek.

„Magické dvojky je lákají, ale nejsou to jenom dvojky. Budoucí manželé vyhledávají i další číslovky, které se v datu opakují a zvolí si tento den pro konání svatby. Možná proto, aby si významnou událost snáze zapamatovali a každoročně si ji navzájem připomínali, nebo je okouzlila numerologie," uvedl českobudějovický primátor Jiří Svoboda (ANO). Ročně českobudějovická matrika registruje v průměru na čtyři stovky svateb. Největší zájem byl zatím v roce 1993, kdy se konalo 635 obřadů.

Vzali se v obřadní síni českobudějovické radnice. Nyní zde oslaví platinovou svatbu

Manželé Knotovi měli svatbu v obřadní síni českobudějovické radnice před sedmdesáti lety. Toto výročí si manželé připomenou se svou rodinou na stejném místě. Podle matrikářek se pravděpodobně jedná o první platinovou svatbu na radnici.

V Jindřichově Hradci se letos 22. února uskuteční šest svateb. Novomanželé v tento den zaplatí za obřad 1000 korun. „Určeným dnem pro svatby je pátek. Obřad mimo stanovený den je podle zákona o správních poplatcích," uvedla mluvčí jindřichohradeckého městského úřadu Eliška Čermáková.

Například v Táboře ale o svatbu v termínu 22. února vysoký zájem není. Radnice má na tento den naplánovaný jeden obřad. „Navíc to bude pouze malá svatba ve čtyřech lidech," řekl vedoucí odboru vnitřních věcí táborského městského úřadu Vladimír Helma.

V Písku se 22. února nebude konat žádná svatba. „Radou města jsou jako dny pro oddávání schváleny pátek a sobota. Na matriku se obrátila jen jedna zájemkyně o svatební obřad na 22. února. Když se dozvěděla, že se v tento den neoddává, více se nepoptávala," uvedla mluvčí písecké radnice Petra Měšťanová. Dodala, že únor dlouhodobě nepatří mezi preferované měsíce pro svatbu. Páry si nejvíce plánují obřady na červen, červenec, srpen a září.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky rodina, zajímavosti, Jihočeský kraj, svatba, 22. února, Jiří Svoboda, ANO 2011, Jindřichův Hradec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Některá jihočeská města evidují vyšší zájem o svatby konané 22. února  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.