Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Ve středu neproběhne zkouška sirén. Důvodem je obava z šíření paniky

V měsíci březnu neproběhne pravidelná zkouška sirén, která se obvykle koná každou první středu v měsíci. Důvodem je krize na Ukrajině a také to, že by sirény mohly vyvolat nežádoucí paniku mezi obyvateli. Ve středu 2. března v pravé poledne sirény nezazní.

Za zrušením zkoušky sirén stojí snaha předejít panice

„Pravidelná zkouška sirén, která se koná vždy první středu v měsíci, bude v březnu z důvodu krize na Ukrajině zrušena,“ uvedla mluvčí hasičů Pavla Jakoubková. O zrušení pravidelné zkoušky sirén rozhodl generální ředitel Hasičského záchranného sboru České republiky Vladimír Vlček.

Důvodem Vlčkova rozhodnutí je snaha předejít nežádoucí panice, kterou by sirény mohly v době konfliktu na Ukrajině vyvolat. Podle mluvčí byla zkouška zrušena i s ohledem na občany z Ukrajiny, kteří v České republice vyhledávají bezpečí.

„Sirénami jim nechceme připomínat hrůzu, před kterou opustili své domovy“

„V České republice žije v současné době na 200 tisíc občanů Ukrajiny. Další k nám prchají před Putinovou agresí. Sirénami jim nechceme připomínat hrůzu, před kterou opustili své domovy,“ uvádí k důvodům pro zrušení zkoušky ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) a dodal, že rozhodnutí o zrušení zkoušky sirén považuje za logické a správné.

Zkouška sirén se rušila například při povodních v letech 2009 a 2013, v roce 2010 při návštěvě prezidentů nebo v dubnu, květnu a listopadu 2020 z důvodu mimořádného stavu v souvislosti s koronavirem.

On-line: Invaze Ruska na Ukrajině

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky zkouška sirén, sirény, test, konflikt, hasiči, Ukrajina, Česko, Vladimír Vlček, Hasičský záchranný sbor, Vít Rakušan, Starostové a nezávislí, Rusko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve středu neproběhne zkouška sirén. Důvodem je obava z šíření paniky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.