Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Chodící socha Moai bude lákat turisty na vodňanské náměstí

PR článek

Nejen Velikonoční ostrov nyní zdobí světoznámé sochy Moai. Jejich betonový model brzy přivezou ze Strakonic do Vodňan, kde se v infocentru otevřou putovní výstavy 40 let strakonické Moai a Nejhezčí turistické pohlednice, vizitky, deník a kalendáříky ČR 2022.


Autor Ing. Pavel Pavel

Velikonoční objev

Objevení polynéského ostrova Rapa Nui bylo náhodným překvapením pro holandského admirála Jacoba Rogeeveena a jeho posádku o velikonoční neděli přesně před 300 lety. Námořníci tehdy zdejším monolitickým sochám nevěnovali téměř žádnou pozornost. Popularitu jim získal ve 20. století až norský dobrodruh a mořeplavec Thor Heyerdal, který se věnoval archeologickým experimentům předkolumbovského období.


Autor Ing. Pavel Pavel

Sochy v pohybu

O Heyerdalovy objevy se v osmdesátých letech mimo jiné zajímal technik Pavel Pavel ze Strakonic. Za podpory přátel a kolegů vyrobil betonový model sochy Moai, který ve vzpřímené poloze uvedli do pohybu při veřejné prezentaci. V roce 1986 mohl svůj experiment zopakovat přímo na Velikonočním ostrově díky pozvání Thora Heyerdala. Zkoumání možných způsobů transportu těžkých břemen, a to nejen při stavbě monumentálních staveb dávnověku, se stalo součástí profese na dalších čtyřicet let. Své zkušenosti velmi dobře uplatnil také ve Vodňanech. Již třikrát odborně i prakticky zajišťoval přesun kapličky Čtrnácti pomocníků v ulici Za kapličkou z důvodu bezpečné dopravní obslužnosti.


Autor: Pavel Hrdina

Infocentrum zahajuje

Betonový model sochy Moai se prvního dubna zastaví před branami vodňanského infocentra na náměstí a rozpohybuje letošní turistickou sezónu uprostřed jižních Čech. Návštěvníci se zde budou moci setkat s inženýrem Pavlem Pavlem a jeho nezapomenutelnými zážitky z několika cest na Velikonoční ostrov. Přiblíží jim je panelová výstava, pro kterou jsou Vodňany první zastávkou. Doprovodí ji také každoroční soutěžní výstava nových sběratelských a cestovatelských artefaktů pro turisty. Zde se bude konat poprvé a letos ji opět připravila Česká pohádková akademie. Pozvání na vernisáž navíc přijal spisovatel Hynek Klimek, současný autor oblíbených pohádkových knih. Sochu a výstavy si budou moci návštěvníci prohlédnout do konce dubna.


Autor: Petr Totín s použitím fotografií Ing. Pavla Pavla

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Vodňany, vodňanské náměstí, socha, Moai, Velikonoční ostrov, Pavel Pavel, výstava, Strakonice, Česko, Boží hod velikonoční, putovní výstava, Hynek Klimek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chodící socha Moai bude lákat turisty na vodňanské náměstí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.