Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Spolku se podařilo opravit kapli svatého Josefa v původně sudetské obci u Volar

Spolek pro obnovu krejčovické kaple v Krejčovicích, které jsou osadou patřící pod Volary na Prachaticku, otevřel opravenou kapli svatého Josefa. Její obnova trvala asi sedm let a stála takřka milion korun. Přispěly na ni i rodiny původních německých obyvatel, kteří museli obec po druhé světové válce opustit. Od té doby kaple chátrala.

Spolek kapli z druhé poloviny 19. století vlastní od roku 2013. Získal ji od města Volary za 1000 korun se záměrem opravit ji a zachovat pro budoucnost. Díky tomu, že se kaple o dva roky později stala kulturní památkou, bylo možné na opravu žádat státní peníze. Povinná spoluúčast tvořila až 20 procent, které spolek získával z darů. Část peněz věnovaly i Volary.

Osada Krejčovice (německy Schneiderschlag) leží asi devět kilometrů severně od Volar. V písemných pramenech je podle informací spolku zmiňovaná už v roce 1359. V roce 1910 v ní ve 33 domech žilo 181 lidí, všichni německé národnosti. Stály v ní také dva mlýny a škola. Dnes osadu tvoří 11 domů, chalupáři a jen několik stálých obyvatel. „Jsem tady já a ještě jedna rodina, takže asi pět lidí," řekl předseda spolku Jiří Včelák.

Za socialismu bylo v plánu osadu zatopit kvůli přehradě na řece Blanici. Byla s tím spojená stavební uzávěra a zákaz stavby domů. „Ani se tady neinvestovalo, takže to byl částečně důvod toho, že byla kaple ponechaná svému osudu," řekl Včelák. U lidí z okolí se podle něj dochovaly některé předměty z původního vybavení kaple.

Na své místo se vrátily čtyři lavice, vrchní část oltáře, postranní část oltáře, podstavec na sochu, soška Panny Marie, svícny i zvon s datací roku 1943 vyvedený z černého bronzu. Podle odborníků to byl ten nejlevnější materiál. Spolek se domnívá, že jím tehdy lidé nahradili původní zvon, který mohl být zabavený a přetavený na válečné účely.

Kaple postavená nejprve bez věžičky měla původně šindelovou střechu. Před první světovou válkou se modernizovala, postavena byla zvonička a uvnitř kruchta. Šindelovou střechu nahradil eternit. Spolek se opravou vrátil k původní krytině i žluto-zelené barvě omítky.

Kapli svatého Josefa se spolek rozhodl otevřít slavnostně dnes, kdy Josef slaví své jmeniny. Podle Včeláka ale kaple patří svatému Josefu Dělníkovi, jehož svátek se podle církevního kalendáře slaví 1. května. Květnová pouť, při které se kaple vysvětí, by se měla stát novou tradicí osady.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto KIC Volary

Štítky ČR, památky, historie, církve, stavby, opravy, Jihočeský, FOTO, kaple, svatý Josef, Volary, druhá světová válka, okres Prachatice, první světová válka, Panna Marie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Spolku se podařilo opravit kapli svatého Josefa v původně sudetské obci u Volar  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.