Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Do Budějc zamířily další sdílené elektrokoloběžky. Bolt jich do ulic umístil přes dvě stě

Dalších 250 sdílených elektrokoloběžek je od dnešního dne k dispozici v ulicích Českých Budějovic. K oranžovým koloběžkám společnosti Lime, která funguje ve městě od minulého roku, se tak přidají další typicky zelené stroje. Podle společnosti bude možné koloběžky parkovat pouze na místech, na kterých se Bolt dohodl s městem.

Koloběžky umístil Bolt do města dnes. Lidé je najdou na více než 135 místech, na kterých se společnost dohodla s městem. Mimo tato stání nebude možné koloběžky zaparkovat, aplikace nedovolí uživateli jízdu ukončit. Počet koloběžek se bude podle mluvčí Sylvy Sulaimanové upravovat podle poptávky. 

K odemčení koloběžky bude stačit pouze naskenování QR kódu. Před jízdou se lidem zobrazí zásady bezpečného pohybu v městském provozu. „Některé další informace, například omezení rychlosti jízdy v určitých ulicích, koloběžky jezdci předávají v hlasové formě. Jezdec si je tak nemusí zjišťovat na telefonu, což zvyšuje bezpečnost provozu koloběžek Bolt,“ doplnila mluvčí.

Společnost čekala se spuštěním provozu na ukončení vyjednávání memoranda o provozu sdílených strojů mezi poskytovateli služeb mikromobility a městem. „Koloběžky Bolt vyjedou do ulic Českých Budějovic poprvé. Čekali jsme na ukončení vyjednávání, které jsme tento týden podepsali. Pravidla provozu domluvená v memorandu již uplatňujeme ve většině českých měst,” vysvětluje Pavol Dzurjanin, regionální manažer Bolt Rentals pro střední a východní Evropu.

Do ulic opět vyrazily sdílené elektrokoloběžky. Město nad nimi chce mít více kontroly

Uplynulo jen několik měsíců a v Českých Budějovicích jsou s příchodem jara na mnoha místech opět vidět barevné elektrokoloběžky. Loni v létě nečekaně zaplavily ulice krajského města a způsobily pozdvižení. Tento rok je na ně ale vedení radnice...

Bolt rozšířil nabídku sdílených koloběžek, kterou v loňském roce nečekaně přinesla do města společnost Lime. Elektrokoloběžky způsobily pozdvižení, a to zejména kvůli způsobu, jak byly v ulicích rozmístěné. Město se ale tentokrát s oběma společnostmi před návratem koloběžek sešlo a domluvilo se na podmínkách. Jde například o snížení maximální rychlosti, upravení počtu strojů, nebo právě přísnější dohled nad nevhodným parkováním.

„Od začátku to musíme hlídat a nepromíjet sebenepatrnější prohřešky. Chceme, aby se memorandum opravdu dodržovalo,“ zdůraznil v minulém týdnu pro Budějckou Drbnu náměstek primátora Ivo Moravec (HOPB). Větší pravomoci dává vzniklé memorandum také městské policii. V případě, že stroj bude stát, kde nemá, mohou strážníci nařídit zpoplatněný odtah. Letos zatím ale žádný takový případ řešit nemuseli. „Přítomnost sdílených koloběžek jsme sice zaznamenali a dodržování pravidel sledujeme, ale doposud nedošlo k žádným prohřeškům. Nebyly hlášené ani poničené či povalené stroje,“ informovala mluvčí budějovických strážníků Věra Školková.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Bolt

Štítky koloběžky, sdílené koloběžky, Bolt, České Budějovice, Lime, Ivo Moravec, Občané pro Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Budějc zamířily další sdílené elektrokoloběžky. Bolt jich do ulic umístil přes dvě stě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.