Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Česku chybí bezmála pět tisíc řezníků. Obor mladé neláká

Podle odhadů některých zpracovatelů masa v Česku chybí v současné době až pět tisíc řezníků, důvodem je podle nich především klesající zájem mladých lidí o učňovský obor řezník-uzenář. Počty absolventů přitom nedokážou pokrýt poptávku po těchto zaměstnancích. Podle dat Národního ústavu pro vzdělávání tento obor loni absolvovalo 83 lidí, v roce 2020 bylo absolventů 59. Odhad počtu řezníků, kteří chybí v českých firmách, vychází podle výrobců z údajů Českého svazu zpracovatelů masa.

V Česku je 24 škol, které nabízí obor řezník-uzenář. Výrobci masa však upozorňují na to, že oboru zpracování masa se v současnosti nejvíce věnuje generace dnešních čtyřicátníků a nejčastěji se řemeslo drží v rodině, kde se předává mezi generacemi. „V posledních letech zájem o učňovské obory spíše klesal a ani řezníci a uzenáři nejsou výjimkou,“ řekl František Kopal z firmy Maso-Profit.

Nedostatek zaměstnanců v oboru sleduje dlouhodobě i Potravinářská komora ČR. Podle mluvčí komory Heleny Kavanové firmy často nedostatek zaměstnanců řeší pomocí pracovníků ze zahraničí, ve firmách pracují například lidé z Mongolska.

Školy se snaží přilákat uchazeče zapojením do praxe ve firmách. „Každý druhý týden mají žáci prvního ročníku praxi šest hodin, druhého a třetího pak sedm hodin denně,“ uvedl vedoucí odborného výcviku na Střední odborné škole a středním odborném učilišti Polička Lubor Havlík.

Podle mistra ze Střední odborné školy obchodu, řemesel a služeb Ústí nad Labem Jana Málka je úbytek řezníků spojený také se změnou stylu života na vesnicích. „Lidé už nemají doma na dvorku prasata a další zvířata. Dřív je měl doma prakticky každý,“ uvedl. Zaměstnavatelé se snaží přilákat novou generaci lidí k oboru zlepšováním podmínek zaměstnanců. „Naše firma jim nabízí dotované obědy, motivační příplatky, třináctý plat, penzijní připojištění a další benefity. Pro některé máme i podnikové ubytování,“ uvedla personální ředitelka společnosti MU Polička Markéta Uttendorfská.

Podle informačního systému infoabsolvent.cz bylo loni v dubnu pouze osm nezaměstnaných absolventů oboru řezník-uzenář, v roce 2020 to byli jen tři absolventi. Ze skupiny oborů potravinářství a potravinářská chemie je nejvíce absolventů v oboru cukrář, který loni absolvovalo 1078 lidí z celkem 1356 absolventů této skupiny oborů, kde je také obor pekař nebo výrobce potravin.

Subjekty, které se v tuzemsku věnují zpracování masa, eviduje Státní veterinární správa (SVS). Podle jejích posledních údajů je v Česku aktivních 1860 subjektů zpracovatelů tzv. červeného masa a 666 zpracovatelů drůbeže.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Řezníci, Učení, Obor, ČR, maso, Česko, řezník, Národní Ústav pro vzdělávání, Státní veterinární správa České republiky, MASO-PROFIT, Potravinářská komora České republiky, Jan Málek, Mongolsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Česku chybí bezmála pět tisíc řezníků. Obor mladé neláká  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.