Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Oslavte den dětí na Výstavišti společně s vojáky, hasiči, celníky a záchranáři

PR článek

Ve dnech 3. a 4. června bude Výstaviště v Českých Budějovicích patřit dětem. Dvoudenní Dětský den s Armádou České republiky proběhne letos poprvé ve spolupráci se složkami integrovaného záchranného systému. A jako tradičně - vstup je opět zdarma.

Moderní vojenská technika

Od pátku bude v areálu českobudějovického Výstaviště k vidění přes 30 kusů vojenské techniky od všech útvarů Jihočeského kraje a také hostujícího 13. dělostřeleckého pluku z Jinců. Návštěvníci se můžou těšit nejen na statické, ale i dynamické ukázky, ať už na hlavní trase areálu, tak i v Národním pavilonu Z a pavilonu B4. Z vojenské techniky to bude například lehké obrněné vozidlo DINGO 2, které je speciálně zkonstruováno především pro specifické nasazení v rámci zahraničních misí a má vysokou odolnost proti minám, dálkově ovládaný samojízdný odminovací stroj BOŽENA 5, protiletadlový raketový komplet RBS-70, pancéřované víceúčelové pyrotechnické vozidlo IVECO 4x4,  kolová bojová vozidla pěchoty Pandury, radiolokátor ST-68U CZ  sloužící k radiolokačnímu průzkumu a zjišťování především nízko letících cílů, a mnoho další vojenské techniky a vybavení. Vojáci s sebou budou mít i ruční zbraně nebo pyrotechnický oblek, k prohlédnutí bude i motocykl a vůz vojenské policie.

Celní správa, záchranná služba a profesionální hasiči

Letos poprvé proběhne dětský den za účasti profesionálních hasičů, zdravotní záchranné služby, nebo celní správy. Slíbený je vrtulník Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje, celní správa veřejnosti představí velkokapacitní mobilní rentgen, pomocí kterého celníci kontrolují kamiony a kontejnery. Velkokapacitní mobilní rentgen dokáže jednoduše odkrýt skrýš s kontrabandem a během několika minut prohlédnout celý náklad.

Histroické uniformy, vojenská hudba, americké vozy z druhé světové války

Historický spolek vojenské historie "Jednadevadesátníci" IR 91 přiveze výstavu tzv. "malého ležení", vojenské uniformy a některé výzbroje Rakouska-Uherska z let 1914 - 1918. Další výstavou bude speciální komplet unikátních fotografií českých vojáků z válečných zón zahraničních misí. V Národním pavilonu Z uvidí návštěvníci improvizovanou dobovou četnickou stanici. V sobotu vystoupí žesťový kvintet Ústřední hudby Armády České republiky a slíbeny jsou i americké armádní vozy z II. světové války.

V rámci Dětského dne se uskuteční v pátek krajské kolo branného závodu POKOS (Příprava občana k obraně státu) „Zvedněme děti od počítačů“, kterého se účastní žáci základních škol druhého stupně. Soutěž závodníky prověří po stránce fyzické, psychické, i jejich schopnost spolupracovat. Branný závod připravuje Krajské vojenské velitelství České Budějovice ve spolupráci s Krajským úřadem Jihočeského kraje a Československou obcí legionářskou, letos poprvé pod záštitou primátora statutárního města České Budějovice Jiřího Svobody. Vítězná družstva krajského kola postupují do celostátního kola „Battlefield“.

Dvoudenní Dětský den s Armádou České republiky, kdy začátek je oba dva dny vždy v 9 hodin, začíná 3. června.  

Vstup je pro všechny zdarma. Více informací na www.vcb.cz nebo na FB Výstaviště České Budějovice.

Ohodnoť článek

Štítky výstaviště, Mezinárodní den dětí, oslava, vojáci, hasiči, celníci, záchranáři, České Budějovice, Armáda České republiky, vojenská technologie, pavilon, druhá světová válka, Jihočeský kraj, Iveco, Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje, Celní sprá

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oslavte den dětí na Výstavišti společně s vojáky, hasiči, celníky a záchranáři  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.