Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Vodňany přivítají známé spisovatele

PR článek

Již 24. ročník Zeyerových Vodňan se letos uskuteční od 6. do 10. června. Město díky tomu bude celý týden žít knihami a těšit se z návštěv spisovatelů. Akci pořádá Knihovna Gelasta Vodňanského.

Bohatý program odstartuje hned v pondělí 6. června v 18 hodin, kdy se slavnostně otevře dvorek budovy číslo popisné 14 na náměstí Svobody a svou tvorbu na něm přečtou vodňanští, kteří si píší pro radost. Úterek bude patřit oblíbenému autorovi strašidelných pohádek Hynku Klimkovi, který se svými příběhy navštíví děti ve školách. „Ve středu se bude vzpomínat na slavného místního rodáka houslistu Vášu Příhodu a ve čtvrtek se přímo v knihovně uskuteční vernisáž výstavy ilustrací Jana Zrzavého,” doplňuje program ředitelka knihovny Kateřina Mašlová. Výstavu ve Vodňanech uvede prasynovec slavného malíře Ladislav Langpaul. Ten byl se Zrzavým v častém kontaktu a sám je autorem několika knih.

Týden plný událostí vyvrcholí v pátek 10. června, kdy se do města s rybářskou tradicí sjede dvacítka spisovatelů a čekají je besedy se studenty ve školách a závěrečný slavnostní večer. „Páteční večer v letošním roce chceme pojmout ve velkém stylu, budeme vyhlašovat vítěze naší soutěže o nejlepší videospot s knižní tématikou a chceme ocenit vybrané autory novou cenou, Vodňanským trojlístkem, který odkazuje na místní osvícence Zeyera, Heritese a Mokrého. Večer bude zakončen vystoupením skupin Naked Professors a Pozor, vizita!” láká na nevšední zážitek se spisovateli a hudbou Kateřina Mašlová. Diváci se mohou těšit na zvučná jména české knižní scény. Svou účast potvrdili například scénárista Lukáš Csicsely, znalec Šumavy Josef Pecka, či držitelka Ceny Jiřího Ortena Hana Lehečková. Samozřejmě zde nebude chybět ani knižní rekordman Jan Bauer.

Závěrečný večer se uskuteční v případě příznivého počasí pod širým nebem v prostoru historického parkánu na náměstí 5. května. Pokud počasí nebude na straně organizátorů, závěrečný program bude přesunut do budovy Husova sboru. Vstupy na veškeré akce v rámci Zeyerových Vodňan jsou zdarma.

Setkání spisovatelů Zeyerovy Vodňany se z podnětu spisovatelů Jana Bauera a Miroslava Huleho poprvé uskutečnilo v roce 1997. Tuto akci každoročně pořádá Knihovna Gelasta Vodňanského. V předchozích letech bývaly součástí dopolední setkání s žáky a studenty místních základních a středních škol a následné podvečerní besedy se čtenáři. Vizí do dalších let je rozšíření povědomí o konané akci a její zviditelnění.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Vodňany, kultura, spisovatel, Jan Zrzavý, Váša Příhoda, Jan Bauer, Náměstí Svobody, knihovna, kniha, Cena Jiřího Ortena

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vodňany přivítají známé spisovatele  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.