Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Zkrachovalá Vimperská masna se zřejmě prodá za více než 28 milionů korun

Vimperskou masnu, která je několik let v insolvenci, zřejmě koupí Jan Melichar. Byl jediný, kdo se přihlásil do nabídkového řízení, jež skončilo v úterý. Minimální kupní cena byla 28 milionů korun, Melichar nabídl o 100 tisíc korun víc. Insolvenční správkyně Monika Fabrinská začne připravovat kupní smlouvu, uvedla v insolvenčním rejstříku.

K nabídkovému řízení dal pokyn zajištěný věřitel první v pořadí a souhlasili s ním další zajištění věřitelé. „Nabídka Jana Melichara odpovídá požadavkům uvedeným v pokynu a lze přistoupit k uzavření kupní smlouvy. Insolvenční správce informoval zájemce o výsledku nabídkového řízení," uvedla správkyně Monika Fabrinská. Podle rejstříku žije Melichar trvale v Prachaticích, je mu 41 let.

Fabrinská řekla, že nabídkové řízení bylo regulérní. Odhadla, že koupě bude hotová za několik měsíců. „Kupec má hotovost, něco bude zřejmě hradit formou úvěru," řekla správkyně.

Vimperská masna ukončila výrobu v lednu 2017. Ve firmě pracovalo 55 lidí, všichni dostali výpověď. Za rok 2016 vykázala ztrátu 31,3 milionu korun. Firma stagnovala, navzdory plánu se nedostala do zisku, a tak zastavila výrobu. Vimperk tak přišel po Šumavanu a Jitoně o další tradiční podnik. Masna vyráběla v poslední fázi činnosti hlavně výběrové uzeniny. Do insolvenčního řízení se přihlásilo 71 věřitelů s pohledávkami za 40,5 milionu korun, uvedla Fabrinská již dříve v rejstříku. Firmu poslal soud do konkursu v létě 2018.

Prodej zkrachovalé Vimperské masny se blíží, teď slouží americkým filmařům

Insolvenční správkyně firmy Vimperská masna Monika Fabrinská chce její areál prodat na jaře 2022. Poslední navržená cena od jednoho ze dvou zájemců je 21 milionů korun. Areál teď správkyně pronajala do března příštího roku filmařům za 800 tisíc...

Koupit společnost, která zkrachovala v roce 2017, chtěli už dřív dva zájemci. Jedním byla Písecká investiční, jejímž jednatelem je Zdeněk Mezera, podle Fabrinské největší zajištěný věřitel. Druhého zájemce zastupoval právník Štěpán Jahoda, loni v září nabídl cenu 21 milionů korun, vyplývá z insolvenčního rejstříku. Kdo je druhý zájemce, si Jahoda nepřál zveřejnit, řekla správkyně. Loni areál na několik měsíců pronajala filmařům, za 800 tisíc korun.

Insolvenční řízení trvalo několik let. Fabrinská řekla, že věřitelé se nemohli shodnout na postupu prodeje, pak vše zbrzdila pandemie.

Vimperská masna fungovala od roku 1963. Dřív tam pracovalo až 250 lidí. Společnost porážela jateční zvířata, produkovala výseková masa a přes 100 druhů masných výrobků či trvanlivých salámů.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky potraviny, maso, insolvence, firmy, Vimperk, Jan Melichar, Jitona, Prachatice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zkrachovalá Vimperská masna se zřejmě prodá za více než 28 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.