Počasí dnes25 °C, zítra32 °C
Pondělí 17. června 2024  |  Svátek má Adolf
Bez reklam

Kde se v Budějovicích chystá nové bydlení? Zastupitelé budou schvalovat změny územního plánu

V okolí Suchého Vrbného či sídliště Máj jsou pozemky, kde chtějí investoři stavět nové bydlení pro obyvatele Českých Budějovic. Zastupitelé budou na svém nadcházejícím jednání schvalovat změny územního plánu, díky kterým bude možné zastavět některé tyto lokality. Budějcká Drbna přináší přehled vybraných míst.

Více než desítku změn územního plánu projednávali českobudějovičtí radní. V některých případech doporučují materiál schválit s cílem podpořit bytovou výstavbu v krajském městě. 

„Zjednodušeně se dá říct, že rada doporučila zejména změny umožňující v případě jejich schválení výstavbu bytových domů - například místo současné betonárky na Branišovské,“ řekl redakci náměstek primátora Juraj Thoma (Hnutí Občané pro Budějovice). 

Podle něj to má dva hlavní důvody. „Chceme v co nejkratším čase umožnit rozjezd výstavby v daných lokalitách a při sevřenosti našeho katastru je výstavba bytů v bytových domech mnohem efektivnější než zástavba rodinnými domy,“ uvedl Thoma. 

Redakce oslovila i zástupce opozice. „My chceme, aby ve městě byty vznikaly. Něco by mělo stavět město, což se bohužel neděje, ale určitě podporujeme možnosti, jak bytovou výstavbu umožnit. Samozřejmě je potřeba se podívat na jednotlivé projekty a území,“ řekl redakci opoziční zastupitel a předseda zastupitelského klubu ODS Petr Maroš

Kterých míst se změny územního plánu týkají? Budějcká Drbna vybrala některé návrhy, které radní vzali na vědomí a uložili, aby je náměstek Thoma předložil zastupitelům. 

Změna územního plánu u areálu Složiště

Změna se týká pozemků vedle sportovního areálu Složiště a jejím navrhovatelem je společnost Aspera. Záměrem je využít území pro individuální bydlení. Proto navrhovatel požaduje změnu na zastavitelné území s převažujícím charakterem obytným individuálním v předměstí. V případě schválení by bylo možné vybudovat tam stavby menšího rozsahu. Město bude požadovat mimo jiné zachování zeleně. 

Změna územního plánu v lokalitě U rybníčku

V tomto případě jde o plochu vedle hřbitova v Mladém ve směru k vlakovému nádraží. Navrhovatelem je také společnost Aspera se sídlem v Křižíkově ulici. Předmětem požadavku je změna na zastavitelné území s charakterem smíšeným kolektivního bydlení v předměstí. Žadatel už vlastní navazující pozemky a plánuje výstavbu obytného komplexu včetně víceúčelových domů. Vzniknout tam má nová lokalita s vlastním centrem a komunitním životem. 

Změna územního plánu u Branišovské ulice

V tomto případě jde o území, kde se nyní nachází zázemí stavební firmy v místech, kde končí sídliště Máj. Navrhovatelem je firma Swietelsky, která požaduje změnu na zastavitelné území s charakterem smíšeným kolektivního bydlení v příměstí a zastavitelné území pro sportovní areály. Podle materiálu pro zastupitele je v plánu vymístění provozu betonárky a následné využití území ke vzniku nového bydlení a veřejného prostoru, kde budou obchody či prostor pro sport a odpočinek. 

Změna územního plánu v lokalitě U Hada

Rozlehlé území svírají Branišovská, areál Jihočeské univerzity a ulice Na Sádkách. Navrhovatelem je společnost Finapra. Předmětem změny má být jasné určení počtu nadzemních podlaží pro jednotlivé části této plochy. Předmětem záměru je definice výškové hladiny budoucí zástavby, která by měla ve směru k lokalitě Švábův Hrádek klesat. Například Útvar hlavního architekta ale nesouhlasí. „Změna je natolik významnou, že by neměla být řešena samostatnou změnou, ale vzhledem ke svému rozsahu a vlivu na okolí by měla být prověřena v novém územním plánu,“ stojí ve vyjádření. V podobném duchu se nese také stanovisko pořizovatele. Dá se očekávat, že se nad návrhem povede bohatá diskuse. 

Další změna se týká téměř stejného územní v této lokalitě. Opět je navrhovatelem společnost Finapra. Předmětem návrhu je změna využití pozemků na zastavitelné území s převažujícím charakterem obytným kolektivním v příměstí a zastavitelné území s charakterem smíšeným kolektivního bydlení v příměstí.

V území, kde se mají díky nové silnici spojit ulice Branišovská a Na Sádkách, chystá investor nové bydlení a komerční prostory pro služby.  

Změna územního plánu v areálu výstaviště

Podle mateirálu pro zastupitele se tato změna týká dlouhého a úzkého pruhu území od vstupu do areálu výstaviště po obchodní domy Tesco a Baumax a na to navazující ulice. Navrhovatelem je právě Výstaviště České Budějovice, které chce zcelit využití pozemků v areálu, aby se mohl areál dál podle plánů rozvíjet. 

Zastupitelé rozhodnou 13. června

Celkem je v materiálu pro zastupitele 14 bodů, které se týkají změn v nejrůznějších lokalitách. Nachází se například v Haklových Dvorech či v severní části města. Část radní vzali na vědomí, ke zbytku ale nepřijali žádné usnesení. Všechny návrhy ale stejně zamíří na jednání. Podrobnosti k jednotlivým změnám si mohou obyvatelé přečíst na stránkách města.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky jižní čechy, České Budějovice, územní plán, bydlení, pozemky, pozemek, Drbna.cz, Juraj Thoma, Suché Vrbné, Tesco, ODS, Na Sádkách

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kde se v Budějovicích chystá nové bydlení? Zastupitelé budou schvalovat změny územního plánu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.