Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Letečtí záchranáři cvičili evakuaci z vodní hladiny. Náročný zásah probíhal v Plané

Na řece Vltavě nad jezem u malé vodní elektrárny v Plané u Českých Budějovic proběhlo tento týden cvičení. Letečtí záchranáři se připravovali na záchranu pacienta z vodní hladiny. Náročný zásah vyžaduje přesnou koordinaci všech zúčastněných.

„Hlavním cílem tréninku bylo zvýšení úrovně připravenosti, dosažení efektivní a bezpečné součinnosti posádky Letecké záchranné služby (LZS) ve specifických podmínkách záchrany z vodní hladiny,“ popsala mluvčí záchranářů Petra Kafková.

Evakuace osob z vodní hladiny je podle Kafkové náročná kvůli nutnosti koordinace jak pilota, tak leteckého záchranáře na palubě stroje a na dolním konci lanového podvěsu. „Tyto činnosti vyžadují značné zkušenosti a profesionalitu celého týmu,“ doplnila Kafková.

Během cvičení museli zdravotníci dostat záchranáře na podvěsovém laně k zachraňované osobě, tu umístit do smyčky a následně provést transport v nízké výšce na nejbližší pevnou plochu. „Během příprav cvičení navázala LZS spolupráci s Vodní záchrannou službou, místní skupinou z Českých Budějovic. Poděkování patří vodním záchranářům, kteří se v rámci výcviku ochotně zhostili nelehké úlohy figurantů – tonoucích,“ popsala mluvčí.

Každý ze záchranářů si vyzkoušel jak pozici ve vrtulníku, tak i na laně. Zásahy na vodní hladině jsou podle Kafkové spíše ojedinělé. Během roku se jedná o jednotky výjezdů. O to více je podle ní důležité si postupy neustále připomínat a koordinovat.

Ohodnoť článek

Foto LZS JČK

Štítky letecká záchranná služba, záchranáři, vrtulník, Kryštof 13, cvičení, vodní povrch, Planá, České Budějovice, Vltava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letečtí záchranáři cvičili evakuaci z vodní hladiny. Náročný zásah probíhal v Plané  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.