Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihočeský sklář vyhrál mistrovství. Vyrobil vázu připomínající pletenec svalů

Devatenáctiletý Aleš Lust z Českobudějovicka je mistrem světa v broušení skla, které se v červnu konalo v Nižboru. Porotu zaujal mimo jiné vázou, která připomíná pletenec svalových vláken. O soutěži i práci se sklem vypráví v seriálu (Ne)Obyčejní.

Aleš Lust letos dokončil studium oboru Umělecké zpracování skla a světelných objektů na OA, SOŠ, SOU Třeboň. Při maturitních zkouškách zároveň pracoval na výrobcích, které měl vytvořit pro mistrovství světa v broušení skla, kde soutěžil v kategorii středních škol. 

„Byly tam dvě části. V první šlo o povinnou tvrobu, všichni jsme dostali vázu a mísu, s čímž jsme pak měli za úkol pracovat. Poté jsme měli volnou tvorbu, každý jsme mohli dělat, co jsme chtěli,“ řekl Budějcké Drbně Aleš Lust, devatenáctiletý student z Olešnice na Českobudějovicku.

Ve volné tvorbě se rozhodl, že bude dělat vázu, se kterou také uspěl. „Strávil jsem s tím hodně času, asi to bylo vidět. Dělal jsem válcovou vázu, která měla tlustou stěnu. Abych zdůraznil masivitu a sílu stěn, vymyslel jsem, že by to mohl být takový pletenec svalových vláken. Tak jsem se to snažil modelovat,“ popsal. 

Z vázy postupně pomocí kotouče odebíral kusy hmoty a výsledek poté vyleštil a přebrousil. Výrobek tvrořil zhruba tři měsíce. Podobnou metodu ani produkt doposud netvořil, takže trochu riskoval, ale výsledek se podařil. „Měl jsem dost jasnou vizi, co chci, a zároveň jsem si to dokázal představit,“ líčí Lust. Nejtěžší podle něj bylo nad dílem vydržet. Práce zabrala hodně času během období maturit, a zároveň byla poměrně fyzicky náročná. 

Aleš Lust na základní škole zjistil, že ho baví kresba, a tak v deváté třídě hledal uměleckou školu. Studium v Třeboni ho zaujalo při dni otevřených dveří, kde si mohl vykzoušet broušení skla na stroji a další činnosti. „Je to velmi zajímavá práce. Nikdy nevíte, co vám sklo udělá, sledujete, jak vám roste pod rukama a neustále musíte být ve střehu,“ vypráví. 

Nepozornost se může vymstít v podobě zranění. Těch má za sebou Lust několik, po jednom mu zůstal kus střepu v kloubu. „Asi už tam zůstane,“ směje se.

Tento týden se devatenáctiletý student dozvěděl, že bude od příštího školního roku studovat na Pedagogické fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Vyučovat by chtěl anlgičtinu a výtvarnou výchovu. Zároveň plánuje se dál věnovat broušení skla. Na práci ho baví, jak je pestrá, a tak by rád tvořil nejrůznější výrobky. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Aleš Lust

Štítky jižní čechy, sklář, Třeboň, mistrovství světa, neobyčejní, váza, sklo, pletenec, okres České Budějovice, Nižbor, Pedagogická fakulta Jihočeské univerzity, Drbna.cz, Olešnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský sklář vyhrál mistrovství. Vyrobil vázu připomínající pletenec svalů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.