Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Advokát dostal pokutu za to, že fiktivní pohledávkou oddaloval konkurz, uvedly Hospodářské Noviny

Českobudějovický soud udělil pražskému advokátovi Adamu Černému pokutu 180 milionů korun za to, že fiktivní pohledávkou oddaloval konkurz společnosti Heavy Machinery Services (HMS). S odkazem na nepravomocný rozsudek krajského soudu to uvedly Hospodářské noviny (HN). Advokát, kterému dal soud na zaplacení 30 dnů, rozhodnutí soudu nechtěl komentovat. Může se proti němu odvolat k Vrchnímu soudu v Praze.

Podle HN kvůli Černého pohledávce v roce 2014 nebyl schválen při přezkumném řízení návrh na prohlášení konkurzu. Firma místo toho skončila v reorganizaci a dál pokračovala v provozu. Následně vytvořila dluhy za dalších 150 milionů korun, a tím se snížila suma, která se má rozdělit mezi původní věřitele.

„Díky chování žalovaného (Černého – pozn. red.) a jeho právního předchůdce si dlužník udržel dispoziční oprávnění ve vztahu k majetkové podstatě,“ uvedla v rozsudku podle HN soudkyně Lidmila McAvoy.

Černý se podle HN před soudem hájil tím, že byl přesvědčen, že pohledávka má reálný základ. Byla prý v účetnictví vagonky a on tak "byl v dobré víře, že existuje". To soud odmítl. Černý se podle HN k verdiktu vyjadřovat nechtěl. „Je to názor soudu. Nebudu ho komentovat,“ uvedl.

Černý v minulosti působil jako advokát bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha v jeho korupčních kauzách. HN píše, že pokutu mu nyní soud udělil na základě paragrafu zákona, který umožňuje sankcionovat věřitele, pokud si přihlásí pohledávku, která je více než dvakrát vyšší než ve skutečnosti. V tomto případě pohledávka neexistovala. Zákon říká, že trest může být až ve výši celé neoprávněně přihlášené částky, což je v tomto případě 550 milionů korun.

Společnost HMS navazovala na tradici výroby a oprav železničních nákladních vagonů. Dříve měla název Legios, ještě před tím Lounské strojírny (LOSTR). Vagonku vlastnil podnikatel František Savov, který je obviněný v kauze daňových podvodů a žije v Londýně. Organizační a vlastnická struktura podniku se opakovaně měnila. Bývalá vagonka Legios je v insolvenci, od roku 2014 v úpadku. Nemá žádný provoz ani zaměstnance.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky ČR, soud, železnice, firmy, České Budějovice, Hospodářské noviny, pohledávka, Adam Černý, Heavy Machinery Services, Vrchní soud v Praze, David Rath, František Savov, Londýn

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Advokát dostal pokutu za to, že fiktivní pohledávkou oddaloval konkurz, uvedly Hospodářské Noviny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.