Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zubři mohou být prevencí proti požárům národních parků, upozorňují odborníci

Podle odborníků může být levnou prevencí proti lesním požárům rozšíření velkých kopytníků. Informovala o tom nezisková organizace Česká krajina v souvislosti s požárem v Národním parku České Švýcarsko a nedávným zásahem hasičů ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá na Olomoucku.

„Postupující klimatické změny směrem k suššímu a teplejšímu počasí a současné zarůstání krajiny vytváří nebezpečnou kombinaci. Krajina se stává vlivem dlouhodobého sucha a vzrůstajícího množství paliva v podobě usychající vegetace hořlavější. Pastva velkých kopytníků je velmi účinným nástrojem k odstraňování zejména travních porostů, kterými se oheň dobře šíří. Ať už jde o plochy se starou, suchou travou, takzvanou stařinou, nebo o křoviny,“ uvedl v tiskové zprávě Miloslav Jirků z českobudějovického Biologického centra Akademie věd České republiky.

Podle neziskové organizace mohou být pastvy prevencí před případným opakováním požárů i na některých plochách Národního parku České Švýcarsko, které sežehly plameny. Miloslav Jirků upozornil na to, že spálená místa začnou rychle zarůstat expanzivními druhy trav. Jeden z nich se v průběhu léta stává v podstatě stojícím senem.

„Suché porosty vysokých trav jsou známé svou vysokou hořlavostí a bývají často místy, kde se šíří požáry na velkých plochách. Velcí kopytníci by tato rizika mohli minimalizovat, jelikož právě třtina a jiné druhy vysokých trav jsou jejich hlavní potravou,“ popsal Jirků.

O tuto protipožární prevenci se mohou kopytníci starat v přírodních rezervacích či bývalých i aktivních vojenských porostech. Jako příklad uvedli odborníci polský vojenský prostor Drawsko, kde žijí zubři. Areál ke svým cvičením často využívají i armády NATO.

Velcí kopytníci, jako jsou zubři, divocí koně či šlechtění pratuři, jsou schopni spásat i neúživné a expanzivní druhy trav. K těmto účelům nelze využít hospodářská zvířata. Nezisková organizace upozornila, že velcí kopytníci představovali po stovky tisíc let přirozenou ochrany krajiny před rozsáhlými požáry. S jejich vyhubením v krajině podle organizace došlo k nárůstu lesních požárů. 

Jihočeští hasiči se ve středu brzy ráno vydali na pomoc při hašení požáru v Hřensku. Informovala o tom mluvčí hasičského záchranného sboru Vendula Matějů. Odřad je nasazen nedaleko Hřenska u hranic s Německem, kde se snaží zabránit rozšíření...

 

„Není to nic překvapivého. Například v USA a Kanadě pochopili již před desetiletími, že nejlepší formou prevence požárů je snížení množství potenciálního paliva. Pokud je v krajině přítomen krajinotvorný fenomén v podobě velkých býložravců, který z ní odčerpává palivo v podobě suché trávy, hoří v přírodě méně. A když se tak stane, tak na výrazně menších plochách. Nejde přitom jen o spásání suché trávy, ale také o stezky vyšlapané kopytníky, které křižují krajinu a často šíření ohně zastaví,“ dodal Jirků.

Zároveň má jít podle odborníků o levnou a funkční záležitost bez dalších investic. „Preventivně totiž předchází jedné z hlavních příčin požárů, nadbytku suché bylinné biomasy v krajině. Navíc zvyšuje biologickou rozmanitost území a podporuje schopnost krajiny zadržovat vodu,“ přidal Dalibor Dostál z ochranářské společnosti Česká krajina.

Česká krajina na projektech spojených s ochranou přírody spolupracuje se zástupci Biologického centra Akademie věd České republiky, Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Univerzity Karlovy v Praze, Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky či Botanické zahrady hlavního města Prahy a dalších odborných institucí. Organizace dlouhodobě usiluje o návrat zubrů, divokých koní nebo praturů do volné přírody.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS Jihočeského kraje a HZS Ústeckého kraje

Štítky požár, příroda, oheň, kopytník, vědci, české švýcarsko, prevence, tráva, Miloslav Jirků, Národní park České Švýcarsko, Biologické centrum AV ČR, Olomoucký kraj, Libavá, NATO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zubři mohou být prevencí proti požárům národních parků, upozorňují odborníci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.