Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kvalita vody se na konci koupací sezony zhoršila i kolem Lipna

V lipenském jezeře se zhoršila kvalita vody ke koupání. U Lipna nad Vltavou a v Černé v Pošumaví je zhoršená jakost vody a u Horní Plané je nevhodná ke koupání. U Podolska na orlické nádrži dál platí zákaz koupání, vyhlášený 23. června. Nevhodná ke koupání je i voda v rekreačním rybníku Hejtman u Chlumu u Třeboně. Vyplývá to z rozborů vody, které udělali jihočeští hygienici.

„Výsledky neukázaly na samém konci koupací sezony změnu k lepšímu. Naopak potvrdily špatnou kvalitu na Orlíku. Voda se nezlepšila ani na Lipně," uvedla v tiskové zprávě ředitelka jihočeské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Od minulého měření se trochu zhoršila kvalita vody na Lipně. U Lipna nad Vltavou a v Černé v Pošumaví je mírně zvýšená pravděpodobnost, že při vodní rekreaci budou mít lidé zdravotní problémy. Překročené jsou limitní hodnoty pro sinice a chlorofyl, v Černé v Pošumaví je i horší průhlednost. Voda u Horní Plané je nevhodná ke koupání, představuje zdravotní riziko, uvedli hygienici.

Nebezpečná na koupání je stále voda u Podolska. Její kvalita se nemění už deset týdnů. „Voda je nebezpečná ke koupání a neodpovídá hygienickým požadavkům. V týdnu byly opět velmi výrazně překročené limitní hodnoty pro ukazatele sinice a chlorofyl-a. Vytváří se zde vodní květ a rozbory potvrdily sníženou průhlednost. Při koupání hrozí akutní poškození zdraví," sdělila Kotrbová. U Radavy na orlické přehradě je také stále voda nevhodná ke koupání, stejně jako v rybníce Hejtman u Třeboně. Zhoršenou jakost vody má rybník Staňkovský na Jindřichohradecku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, rekreace, zdraví, koupaliště, Jihočeský, koupání, Vodní nádrž Lipno, rybník, Horní Planá, Lipno nad Vltavou, Podolsko, Pošumaví, Chlum u Třeboně, Kvetoslava Kotrbová, Vodní nádrž Orlík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavla Setničková Nováková

To je důsledek všech těch "ekologických" developerských projektů, které kolem Lipna vyrůstají pod heslem: "Postavit, vytěžit a zmizet"

Úterý, 6. září 2022, 15:15Odpovědět

Kvalita vody se na konci koupací sezony zhoršila i kolem Lipna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.