Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Kraj chce proměnit dolní areál nemocnice. Plánuje stavbu sociálního zařízení a bytů

Místo dolního areálu nemocnice by mohla během čtyř let vyrůst zcela nové čtvrť. Kraj zde plánuje vybudovat sociální zařízení a byty, které by pomohly vyřešit akutní nedostatek lůžek v domovech pro seniory a specializované péče o pacienty s neurodegenerativními chorobami. Podle vedení kraje by šlo o první takové zařízení v republice.

S nedostatkem lůžek pro seniory se České Budějovice potýkají dlouhodobě. Podle náměstkyně jihočeského hejtmana pro sociální oblast Lucie Kozlové (ODS) se nyní na místo v domě pro seniory čeká až rok. „Není týden, kdy by mi nepřišel jeden nebo dva e-maily s tím, že mě lidé žádájí o pomoc s umístěním babičky, dědečka nebo příbuzného. Je to neřešitelná situace, protože ta lůžka prostě nejsou,“ řekla na dnešní tiskové konferenci. 

Právě proto se kraj rozhodl vybudovat sociální zařízení, které svým zaměřením a rozsahem nemá podle Kozlové na jihu Čech a zřejmě ani v celé republice obdoby. Projekt s názvem Dolní areál českobudějovické nemocnice – nové centrum Linecké čtvrti by mělo nabídnout zhruba 170 lůžek pro klienty sociálních služeb, 150 nových bytů a 140 pracovních míst. Podle hejtmana Martina Kuby (ODS) navíc vznikne zajímavé zázemí v atraktivní lokalitě. „Bavíme se o místu, které se nachází v blízkosti historického centra Českých Budějovic. Vznikne tam náměstíčko, které tady dosud chybí. Tím se vytvoří i příjemný prostor osázený zelení, s jezírkem, lavičkami a dalšími zahradními prvky pro setkávání lidí," popsal hejtman.

Nové byty by měly sloužit hlavně jako nájemní městské nebo krajské. Určeny budou podle Kuby například pro lékaře nebo učitele. „Jedná se o profese, kde se na trhu práce setkáváme s personálním nedostatkem. A pokud sem chceme dostat nové lékaře a nové učitele, nemůžeme jim nabízet bydlení na ubytovnách," uvedl.

Kompletní proměna dolního areálu budějcké nemocnice

To vše by mělo zhruba do čtyř let vzniknout právě v dolním areálu nemocnice, který má projít kompletní proměnou. Budovy, které jsou podél ulice Boženy Němcové, by se zrekonstruovaly, zmodernizovaly a využily by se jako sociální zařízení. „Na straně ulice Generála Svobody bychom zbořily ty staré objetky a postavily čtyři nové domy, které plánujeme zařídit jako ubytování pro seniory,“ vysvětlil Kuba. 

V bývalé vojenské nemocnici ale nyní stále fungují některá oddělení nemcnice. Podle ředitele Michala Šnorka se pro ně modernizuje horní areál. „V druhém čtvrtletí příštího roku se odtud přestěhuje oddělení následné péče a plicní léčebna a stejně tak oddělení pracovního lékařství a klinická farmakologie. Druhá část (přesunu pozn. red.), která nastane až v roce 2025, se bude týkat ortopedie, očního a ORL oddělení,“ popsal Šnorek. „Jsme přesvědčeni, že budoucí využití dolního areálu pro sociální služby je to, co nejen krajské město, celá jeho aglomerace, ale i naše nemocnice velmi potřebuje,“ dodal.

Ještě letos v listopadu chce kraj vyhlásit výběrové řízení na zpracovatele dokumentace. Během následujících dvou let plánuje získání stavebního povolení, výběru dodavatele a samotné zahájení stavby. Zhruba v březnu 2026 by mělo být nové centrum Linecké čtvrti dokončeno. Odhady nákladů na projekt se zatím pohybují v rozmezí 1,5 až 1,7 miliardy korun. Podle hejtmana se však částka může měnit s ohledem na situaci na stavebním trhu.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Elmira Talířová, Jihočeský kraj

Štítky Jihočeský kraj, nemocnice, dolní areál nemocnice, sociální služby, Lucie Kozlová, ODS, Martin Kuba, České Budějovice, Božena Němcová, Nemocnice České Budějovice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj chce proměnit dolní areál nemocnice. Plánuje stavbu sociálního zařízení a bytů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.