Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

V Lišově se blýská

PR článek

Ne jako předzvěst bouře, nýbrž na lepší časy v dopravní situaci, kterou již dlouhá desetiletí zhoršuje velká dopravní zátěž způsobená státní silnicí I. třídy procházející centrem města. Nyní již lze říci, že se obyvatelé Lišova konečně dočkají vytoužené stavby obchvatu města. Za posledních deset let se zde podařilo to, nač jinde čekají mnohem delší dobu. Průměrná délka přípravy dopravních staveb v Česku totiž přesáhla neuvěřitelných 13 let od plánování až po vlastní zahájení realizace.

Zde to ale vypadá, že příprava obchvatu města Lišov patří k těm stavbám, kde se povedlo tento průměr značně zkrátit, o to o celé tři roky. Dle starosty města Lišov, Jiřího Švece, je to je dáno mnoha okolnostmi, v neposlední řadě jednotným postojem a podporou naprosté většiny obyvatel Lišova vůči plánované stavbě obchvatu města. Nyní se tedy lišovští konečně dočkají zahájení stavby obchvatu, která by měla začít již v prvních měsících roku 2023.

„Jedna z prvních věcí, kterou jsem v roce 2011 řešil jako tehdy začínající starosta, byla mnohá jednání s pracovníky ŘSD a s krajskými i dalšími politiky, ve věci urychlení projektování a stavby obchvatu našeho města,“ vzpomíná na své starostovské začátky Jiří Švec, a pokračuje: „Tehdy jsem zjistil, že se o obchvatu města již desetiletí mluví, ale projekční příprava nebyla prakticky žádná. Existovala pouze studie budoucí trasy, ale nebyla projektová dokumentace ani pro územní řízení,“ dodává starosta. Dle slov starosty Švece pozitivní roli sehrála především následně jmenovaná ředitelka českobudějovické správy Ředitelství silnic a dálnic, Vladimíra Hrušková, která se o urychlení a dokončení projekčních příprav velmi zasloužila.

V Lišově tedy již stříhají pomyslný metr k zahájení dlouho očekávané stavby obchvatu, ale nezahálejí ani v dalších oblastech řešení dopravní infrastruktury. A tak zatímco se nedaleké krajské město potýká s nedostatkem parkovacích míst, který řeší zpoplatněným parkováním, v Lišově žádné parkovací hodiny nenajdete. Místo zde budují nová parkoviště a rozšiřují ta stávající. Město Lišov se totiž dle slov starosty potýká s tím, že většina jeho ulic vznikala v dobách, kdy jezdily buď koňské povozy, nebo v dobách, kdy auto bylo v rodině maximálně jedno. Proto město v posledních deseti letech rozšířilo počet parkovacích ploch o téměř 200 nových parkovacích míst a již nyní je vyprojektováno dalších 50 parkovacích míst, která by měla vzniknou již v letech 2023 a 2024. A město Lišov již pracuje na projektové přípravě dalších parkovacích kapacit v centru města.

„Problémy s parkováním řešíme především v centru města, kde se nám ale každoročně daří rekonstruovat a rozšiřovat parkovací plochy. Zároveň ale řešíme i výsadby stromů a zeleně, takže se naše město nepromění v parkoviště. Zatím se nám daří najít urbanistický kompromis mezi dopravní infrastrukturou a veřejnou zelení,“ upřesňuje starosta.

Jen v posledních dvou letech město dokončilo parkovací plochy v areálu základní školy, v okolí sídliště v ulici Čechova a ulici Úzká. Letos byla dokončena i parkovací plocha u Sportovního areálu v Lišově a město také právě dokončuje rekonstrukci velkého parkoviště u Kulturního domu v Lišově.

„Město zahájilo rekonstrukci parkoviště mezi Kulturním domem a nákupním střediskem z důvodu jeho nevyhovujícího technického stavu. Součástí právě probíhajících prací je kromě modernizace stávajícího parkoviště i stavba nových parkovacích ploch směrem k lékařskému středisku a poště. Zde ještě letos vznikne dalších 24 nových parkovacích míst a v roce 2023 pak ještě dalších 18 míst. Další parkoviště město rekonstruuje také v Čechově ulici. Také zde by práce měly skončit do konce října 2022,“ upřesňuje technik odboru správy majetku města, Daniel Faktor.

„V okolí parkoviště u kulturního domu bude ještě letos v říjnu vysázeno 13 kusů okrasných sakur a také množství trvalkových květinových záhonů. Také novou parkovací plochu u Sportovního areálu v Lišově by mělo ještě tento rok doplnit 11 kusů platanů, které poskytnou stín a celkově zkrášlí naše město. Dalších 7 okrasných sakur bude letos na podzim vysázeno i v okolí dalšího rekonstruovaného parkoviště v Čechově ulici. Naše město se tedy nepromění v betonovou džungli, ale naopak přibydou desítky vzrostlých stromů a parkových úprav,“ dodává starosta Švec.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Lišov, doprava, obchvat, parkování, Jiří Švec, centrum města, Česko, kulturní dům, Ředitelství silnic a dálnic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Lišově se blýská  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.